Πόλεμος κατά των σκουπιδιών στα ισπανικά νησιά

Σημαντικά προβλήματα με τον μεγάλο όγκο απορριμμάτων αντιμετωπίζουν η Μαγιόρκα, η Μενόρκα, η Ιμπίθα και η Φορμεντέρα.
Υπολογίζεται ότι στα τέσσερα νησιά των Βαλεαρίδων συγκεντρώνονται κάθε χρόνο περίπου 700.000 τόνοι σκουπίδια. Μόνο στη Μαγιόρκα αντιστοιχούν μισό εκατομμύριο τόνοι! Η κυβέρνηση των Βαλεαρίδων εμφανίζεται όμως τώρα αποφασισμένη να δώσει μακροπρόθεσμες λύσεις στο πρόβλημα. Με ένα νέο νομοσχέδιο φιλοδοξεί να περιορίσει τα απορρίμματα στα ισπανικά νησιά της Μεσογείου κατά 10% μέχρι το 2020 και κατά 20% μέχρι το 2030.

Όπως δηλώνει ο γενικός διευθυντής Περιβαλλοντικής και Διαχείρισης Απορριμμάτων Ζεμπαστιά Σανσό «αντί να επικεντρωνόμαστε στη διαχείριση απορριμμάτων θέλουμε να περιορίσουμε την παραγωγή τους». Στόχος της τοπικής κυβέρνησης στην Πάλμα ντε Μαγιόρκα είναι να καταργήσει ήδη από του χρόνου τις πλαστικές σακούλες μια χρήσης στα καταστήματα. Από το 2020 προτίθεται να καταργήσει και πλήθος άλλων προϊόντων μιας χρήσης, που είναι ιδιαίτερα αγαπητά στους τουρίστες, όπως ξυραφάκια, πλαστικά σερβίτσια, κάψουλες καφέ ακόμα και μαντηλάκια. Σύμφωνα με τον Ζεμπαστιά Σανσό η τοπική κυβέρνηση προωθεί παράλληλα την προσφορά προϊόντων πολλαπλών χρήσεων στα εμπορικά καταστήματα.

Καταργούνται σακούλες και μπουκάλια μια χρήσης


Οι ριζικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στην Πάλμα ντε Μαγίορκα θα έχει αναμφίβολα επίδραση και στα εκατομμύρια τουριστών που επισκέπτονται τα νησιά όλο τον χρόνο, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Ήδη από το 2019 όλα τα ξενοδοχεία και οι χώροι εστίασης στις Βαλεαρίδες υποχρεούνται να μην διαθέτουν πια πλαστικά μπουκάλια και να δίνουν σε όσους το ζητούν νερό από τη βρύση σε παγούρια ή ποτήρια πολλαπλών χρήσεων.

Η εκπρόσωπος του Περιβαλλοντικού Συνδέσμου Μαρκγαλίντα Ραμίς είναι συγκρατημένα αισιόδοξη για τα σχέδια της τοπικής κυβέρνησης: «Όλα εξαρτώνται από το κατά πόσο θα εφαρμοστούν τα φιλόδοξα σχέδια των αρμόδιων αρχών. Το γεγονός όμως ότι δίνεται ιδιαίτερο βάρος στην πρόληψη παραγωγής σκουπιδιών είναι οπωσδήποτε θετικό, αλλά και αίτημα του συνδέσμου μας εδώ και χρόνια. Το ιδανικό βέβαια θα ήταν να δημιουργούνταν παράλληλα ένα σύστημα πολλαπλής χρήσης μπουκαλιών με ‘ενέχυρο’ έτσι ώστε οι πελάτες να αποκτήσουν και οικονομικό κίνητρο για την επιστροφή μπουκαλιών στα σημεία πώλησης». Από την πλευρά της πάντως η τοπική κυβέρνηση δεν αποκλείει ένα τέτοιο βήμα, καθιστά ωστόσο σαφές ότι δεν αποτελεί προς το παρόν προτεραιότητα.

Το σχέδιο νόμου της Πάλμα ντε Μαγιόρκα, το οποίο θα κατατεθεί μέσα στους επόμενους μήνες, είναι απολύτως συμβατό με τα αντίστοιχα σχέδια της ΕΕ, η οποία έθεσε τον φιλόδοξο στόχο μέχρι το 2030 όλα τα πλαστικά στις χώρες-μέλη να είναι πολλαπλής χρήσης. Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κάθε χρόνο οι 28 χώρες παράγουν περίπου 25 εκατομμύρια τόνους πλαστικά απορρίμματα, από τα οποία μόλις περίπου το 30% ανακυκλώνονται.

Πηγή Πληροφοριών: DW

Exit mobile version