Είναι, πλέον, ξεκάθαρο ότι μαίνεται ένας «πόλεμος των εμβολίων» και αυτό προκύπτει από το μπλοκάρισμα 250.000 φιαλιδίων του εμβολίου AstraZeneca που είχαν συσκευασθεί σε βιομηχανία κοντά στην Ρώμη προς την Αυστραλία. Το θέμα αυτό, μάλιστα, συζητήθηκε στη συνάντηση του Ιταλού υπουργού Εξωτερικών, Λουίτζι Ντι Μάιο με τον με τον Γάλλο ομόλογό του, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν στην «Αιώνια Πόλη». «Δεν πρόκειται για εχθρική πράξη κατά της Αυστραλίας, εφαρμόζουμε, απλώς, κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος εγκρίθηκε στις 30 Ιανουαρίου», δήλωσε ο Ντι Μάιο και πρόσθεσε: «Όσο υπάρχουν καθυστερήσεις από μέρους των φαρμακοβιομηχανιών που υπέγραψαν συμφωνίες με την Κομισιόν, είναι σωστό, τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μπλοκάρουν τις εξαγωγές προς χώρες που δεν θεωρούνται ευάλωτες».
Και απ’ ό,τι φαίνεται η απόφαση της Ιταλίας έχει βρει σύμμαχο και στη Γαλλία. Διότι ναι μεν δεν είπε τίποτα ουσιαστικό ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, ωστόσο ο Γάλλος υπουργός Υγείας, Ολιβιέ Βεράν αναφέρθηκε στο θέμα. «Αντιλαμβανόμαστε την απόφαση της Ιταλίας και θα μπορούσαμε να κάνουμε το ίδιο», είπε χαρακτηριστικά. «Θα δούμε. Όσο περισσότερες δόσεις έχει η Γαλλία στη διάθεσή της, τόσο πιο ευχαριστημένοι θα είμαστε», πρόσθεσε.
Και αυτά τη στιγμή που στην απόφαση της Ιταλίας αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός της χώρας, Μάριο Ντράγκι σε επικοινωνία του με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Ο Ντράγκι εξήγησε ότι η απόφαση της ιταλικής κυβέρνησης στηρίχθηκε στο γεγονός ότι η AstraZeneca δεν έχει καλύψει τις υποχρεώσεις της απέναντι στην ΕΕ, με βάση τη συμφωνία που έχει επιτευχθεί.
Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης ρωτήθηκαν αν η Κομισιόν μπορεί να μπλοκάρει ή να ακυρώσει την απόφαση της Ιταλίας. Η απάντηση ήταν… «δεν μπορεί». Ως εκ τούτου, οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ, που διαθέτει εγκαταστάσεις παραγωγής του εμβολίου στο έδαφός της, δύναται να μπλοκάρει την αποστολή των δόσεων εκτός της Ένωσης, όπως αποφάσισε και έπραξε η Ρώμη.
Αυστραλία κατά Ιταλίας – ΕΕ για “μπλόκο” στα εμβόλια AstraZeneca
Οι αρχές στην Καμπέρα εξέφρασαν σήμερα “απογοήτευση” για την απόφαση της Ιταλίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εμποδίσουν την εξαγωγή 250.000 δόσεων του εμβολίου για τον νέο κορονοϊό που παράγεται από τη σουηδοβρετανική φαρμακευτική AstraZeneca.
“Προφανώς αισθανόμαστε απογοήτευση και ματαίωση λόγω της απόφασης αυτής, αλλά λάβαμε τα μέτρα μας για ακριβώς αυτό το ενδεχόμενο”, είπε ο υπουργός Οικονομικών Σάιμον Μπέρμιγχαμ στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.
“Ο κόσμος βρίσκεται σε αχαρτογράφητη περιοχή επί του παρόντος, δεν εκπλήσσει λοιπόν ορισμένες χώρες σκίζουν τα βιβλία με τους κανόνες”, πρόσθεσε δηκτικά.
“Η Αυστραλία έθεσε θέμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω πολλών διαύλων, πιο συγκριμένα της ζητήσαμε να επανεξετάσει αυτή την απόφαση”, ανέφερε από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας της Αυστραλίας, ο Γκρεγκ Χαντ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Μελβούρνη. Ο μηχανισμός που εγκρίθηκε από την ΕΕ επιτρέπει στις εθνικές αρχές, σε διαβούλευση με την Κομισιόν, να εμποδίζουν τις εξαγωγές εμβολίων σε χώρες εκτός Ένωσης αν θεωρείται πως κάποια φαρμακευτική δεν εκπληρώνει τις δεσμεύσεις της.
Αντίθετα με άλλες εταιρίες που παράγουν εμβόλια για τον νέο κορονοϊό, όπως οι Pfizer/BioNTech και Moderna, η AstraZeneca καθυστερεί να παραδώσει τις ποσότητες δόσεων που συμφώνησε να προμηθεύσει τα κράτη μέλη.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θεωρούν ότι εμβόλια που παράγονται στην ΕΕ πωλούνται σε χώρες εκτός αυτής· αυτός είναι ο λόγος της δημιουργίας του μηχανισμού ελέγχου των εξαγωγών. Έχουν εγκριθεί πάντως αρκετές εξαγωγές ποσοτήτων εμβολίων που παρήχθησαν στην Ευρώπη μετά τη δημιουργία του.
Εξάλλου, οι πρώτες ενέσεις με το σκεύασμα της AstraZeneca έγιναν στην Αυστραλία σήμερα, με διαφορετική ποσότητα, που έφθασε στη χώρα την περασμένη εβδομάδα. Η ποσότητα των 250.000 δόσεων που απαγορεύθηκε να εξαχθεί από την Ιταλία “δεν θα επηρεάσει την εκστρατεία εμβολιασμού”, διαβεβαίωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστραλίας, ο Πίτερ Ντάτον, στο Nine Network. Πρόσθεσε ότι οι πρώτες δόσεις που θα παραχθούν στη χώρα αναμένεται να είναι έτοιμες εντός εβδομάδας.
Η Αυστραλία, χώρα με 25 εκατομμύρια κατοίκους, έχει καταγράψει ως αυτό το στάδιο 909 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 29.000 κρουσμάτων του SARS-CoV-2, αριθμούς θεαματικά χαμηλότερους από τα περισσότερα άλλα ανεπτυγμένα κράτη κατά κεφαλήν. Η Ιταλία, χώρα με περίπου 60 εκατ. κατοίκους, έχει καταγράψει μέχρι εδώ σχεδόν 99.000 θανάτους επί συνόλου 3 εκατ. κρουσμάτων.
Γιατί ξεκίνησε ο «πόλεμος των εμβολίων»;
Και γιατί έχει ξεκινήσει αυτός ο άτυπος «πόλεμος των εμβολίων» και οι χώρες της ΕΕ αντιδρούν στις αποστολές σε χώρες εκτός Ένωσης; Διότι η κατάσταση έχει αρχίσει να φτάνει στο μη αναστρέψιμο και ο στόχος επίτευξης του 70% ανοσίας από τον εμβολιασμό, είναι πολύ μακριά, εξαιτίας των ελλείψεων που υπάρχουν στις δόσεις των εμβολίων.
Χαρακτηριστικοί είναι οι πίνακες που δείχνουν την πρόοδο των εμβολιασμών συνολικά στους «27» της Ένωσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, έχουν γίνει μέχρι την Παρασκευή 5 Μαρτίου, 1.000.000 εμβολιασμοί. Ο συνολικός αριθμός των εμβολιασμών προκύπτει μετά την πρόσθεση των αριθμών των συνολικών εμβολιασμών της 1η δόσης και της 2ης δόσης. Οι 1.000.000 εμβολιασμοί, δεν αντιστοιχούν στο 10% του πληθυσμού της Ελλάδας, όπως αρχικά αναφέρθηκε. Σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσιεύονται στην ειδικά διαμορφωμένη ιστοσελίδα emvolio.gov.gr, μέχρι και τις 6 Μαρτίου 2021 έχουν εμβολιαστεί συνολικά 725.388 άτομα. Ο αντίστοιχος αριθμός μέχρι και τις 5 Μαρτίου 2021 ήταν 697.876 άτομα.
Ο στόχος που τέθηκε τον Δεκέμβριο του 2020, όταν ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί κατά του νέου κορονοϊού, ήταν τον Σεπτέμβριο του 2021 να έχει εμβολιαστεί το 70% του γενικού πληθυσμού στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τον ρυθμό που εξελίσσεται μέχρι σήμερα ο εμβολιασμός στις ευρωπαϊκές χώρες, ο στόχος του 70% είναι αδύνατον να επιτευχθεί. Μάλιστα, αν η διαδικασία συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό, το ποσοστό ανοσίας θα αγγίξει μόλις και μετά βίας το 30% στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ