Θα βρίσκεται κατά το ήμισυ εκεί. Γιατί σήμερα γίνονται τοπικές εκλογές στο κρατίδιο του Μεκλεμβούργου-Πομερανίας, όπου η Άγκελα Μέρκελ διατηρεί την εκλογική της περιφέρεια. Ο κίνδυνος που ελλοχεύει ονομάζεται «Εναλλακτική για τη Γερμανία» και ο φόβος είναι μήπως ξεπεράσει σε ποσοστό το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα και έρθει δεύτερο πίσω από το Σοσιαλδημοκρατικό.
Με τη σκέψη στη Γερμανία
Όταν στις 6 το απόγευμα μεταδοθούν τα πρώτα exit polls, στο μακρινό Χανγκτζόου της Κίνας θα είναι μεσάνυχτα. Ίσως να περάσει άυπνη τη νύχτα αυτή η καγκελάριος, όπως έγινε ακριβώς πριν ένα χρόνο, όταν στις 4 Σεπτεμβρίου ο τότε καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν αποφάσισε να δεχθεί χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια Σύρους πρόσφυγες. Το συριακό όπως και άλλες περιφερειακές κρίσεις και διενέξεις θα διαδραματίσουν και στη συνάντηση του G20 στο Χανγκτσόου της Κίνας σημαντικό ρόλο, αλλά η οικονομική ανάπτυξη, το εμπόριο και τα δημοσιονομικά προβλήματα θα παίξουν πρωτεύοντα ρόλο. Δεν υπάρχει καλύτερο φόρουμ από αυτό για να γίνουν συνομιλίες σε μικρό κύκλο, δεδομένου ότι παρόντες είναι όλοι οι βασικοί πρωταγωνιστές της παγκόσμιας πολιτικής: οι ηγέτες των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Κίνας, της Ευρώπης και πολλών γοργά αναπτυσσόμενων χωρών του κόσμου.
Για παράδειγμα, στη συνάντηση στο Χανγκτσόου ο Μπάρακ Ομπάμα, θα συναντήσει τον τούρκο ομόλογό του Ερντογάν για να τον πείσει να σταματήσει τις πολεμικές επιχειρήσεις εναντίον Κούρδων μαχητών στη Συρία και να επικεντρωθεί στον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Επ΄αυτού θα ήταν πιο σημαντική η συνάντηση με τον Βλάντιμιρ Πούτιν, που στηρίζει τον πρόεδρο Ασάντ, αλλά οι δύο ηγέτες δεν διατηρούν πλέον άμεση επαφές και έτσι παραμένει άγνωστο εάν εκμεταλλευτούν την ευκαιρία της στιγμής. Σε κάθε περίπτωση ο πρόεδρος της Τουρκίας θα επιδιώξει συνομιλίες με τους Μέρκελ, Ολάντ και Ρέντσι με βασικό θέμα τη συμφωνία της ΕΕ για το προσφυγικό, με αντάλλαγμα την άρση της βίζας για Τούρκους που επισκέπτονται την ΕΕ. Ως βασική προϋπόθεση έχει τεθεί η μεταρρύθμιση του αντιτρομοκρατικού νόμου, κάτι που η Άγκυρα έχει αρνηθεί.
Παρουσίες, αποχωρήσεις και απουσίες
Ο Βλάντιμιρ Πούτιν από την πλευρά του θα επιδιώξει να συναντήσει σήμερα τον πρόεδρο Ολάντ και αύριο την Άγκελα Μέρκελ, με θέμα την ουκρανική κρίση. Η κρίση ανάμεσα σε Μόσχα και Κίεβο δεν έχει διευθετηθεί και η μια χώρα επιρρίπτει την ευθύνη στην άλλη για την παραβίαση της συμφωνίας του Μινσκ. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο δεν συμμετέχει στο G20 και δεν θα είναι παρών. Φυσικά θα γίνουν κι άλλες διμερείς συναντήσεις στο περιθώριο των εργασιών, στις οποίες για πρώτη φορά συμμετέχει η Τερέζα Μέι, η βρετανίδα πρωθυπουργός. Αντίθετα, για τον αμερικανό πρόεδρο θα είναι η τελευταία συμμετοχή, καθώς η θητεία του λήγει τέλος του χρόνου. Υπάρχει όμως και μια απουσία: πρόκειται για την παλιά γνώριμη, την πρωθυπουργό της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ, που καθαιρέθηκε από το αξίωμά της.
Σε ότι αφορά το τελικό ανακοινωθέν, κάποιες φορές έχει λιγότερο ενδιαφέρον για το τι περιλαμβάνει. Πολύ πιο σημαντικό είναι τι δεν περιλαμβάνει. Συμφωνίες γίνονται στον ελάχιστο κοινό παρονομαστή, είτε πρόκειται για την συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα στην ΕΕ και τις ΗΠΑ, είτε για τη διένεξη της Κίνας με τους γείτονές της που αφορούν σε εδαφικές διεκδικήσεις στην Ανατολική Σινική Θάλασσα, είτε στην πρόταση Σόιμπλε για επιβολή παγκόσμιου φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών. Από πρώτης Δεκεμβρίου η Γερμανία αναλαμβάνει την προεδρία του G20 για ολόκληρη την επόμενη χρονιά, που είναι προεκλογική. Η επόμενη συνάντηση κορυφής θα γίνει στο Αμβούργο, όπου εκτός από τα παραδοσιακά θέματα της οικονομίας και της δημοσιονομικής κρίσης, θα συζητηθούν η τρομοκρατία, η προσφυγική κρίση, η προστασία του κλίματος, η υγεία και η κοινωνία των πολιτών. Θέματα που απασχολούν επί χρόνια το G20.
Πηγή: DW