Το να χάσει κανείς του δουλειά του έχει ένα επιπλέον κόστος αν ζει στη Λευκορωσία. Οι πολίτες της χώρας είναι πλέον αναγκασμένοι να καταβάλλουν χρηματική ποινή στην περίπτωση που μένουν χωρίς δουλειά για παρατεταμένη χρονική περίοδο. Ο πρόεδρος της χώρας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, υπέγραψε το σχετικό διάταγμα τον προηγούμενο μήνα, το οποίο πέραν του χρηματικού προστίμου προβλέπει και προσωρινή κράτηση.
Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, όσοι δεν έχουν εργαστεί για διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών-και ως εκ τούτου δεν έχουν πληρώσει του απαραίτητους φόρους-υποχρεούνται να αποδίδουν στην κυβέρνηση το ποσό των 252 δολαρίων. Όσοι δεν είναι σε θέση να πληρώσουν το ποσό αυτό, θα κρατούνται προσωρινά ή θα προσφέρουν κοινωνική υπηρεσία. Όπως σχολιάζουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, η απόφαση αυτή θυμίζει πολύ την τακτική της Σοβιετικής Ένωσης, κατά την οποία ποινικοποιήθηκε η μη συμβολή στην οικονομική ζωή.
Το διάταγμα αναφέρει πως έχει ως στόχο να «ωθήσει τους αρτιμελείς πολίτες να συμμετέχουν σε εργασιακές δραστηριότητες και να εκπληρώνουν τη συνταγματική υποχρέωσή τους να συμμετέχουν στη χρηματοδότηση των κρατικών δαπανών». Κάποιες κατηγορίες, όπως οι ανήλικοι, τα άτομα με ειδικές ανάγκες και οι ηλικιωμένοι απαλλάσσονται από το νόμο.
Η Διεθνής Ομοσπονδία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ζήτησε να καταργηθεί η σχετική νομοθεσία στη Λευκορωσία και να εξαλειφθεί η πρακτική της «καταναγκαστικής εργασίας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε ανακοίνωσή της.