Πιστοποιημένα οικολογικά έλατα

Η συντριπτική πλειοψηφία των 25 εκατομμυρίων χριστουγεννιάτικων δέντρων που πωλούνται κάθε χρόνο στη Γερμανία προέρχονται από συμβατικές μορφές καλλιέργειας. Κατά κανόνα ψεκάζονται με εντομοκτόνα και ζιζανιοκτόνα όπως η γλυφοσάτη και λιπαίνονται με χημικά που βοηθούν τη γρήγορη ανάπτυξη και τη δημιουργία έντονου πράσινου χρώματος. «Μία τεράστια επιβάρυνση του εδάφους και των υδάτων», όπως λέει ο Ρούντολφ Φένερ από την οικολογική οργάνωση Robin Wood. Ωστόσο υπάρχουν και δέντρα που φέρουν σφραγίδα βιολογικής καλλιέργειας. Το γεγονός αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν έχουν χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξή τους καθόλου χημικά.

Αλλά και το ταμπελάκι Fair Trees που φέρουν τα χριστουγεννιάτικα δέντρα της ποικιλίας Nordmann δεν αποτελεί πιστοποίηση. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία από τη Δανία που έχει στόχο τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και ζωής υλοτόμων από τη Γεωργία, εξηγεί ο Φένερ. Φυσικά η ιδέα του Fair Trees είναι πολύ καλή, σύμφωνα με τον Φένερ, ωστόσο δεν έχει να κάνει με τις βιολογικές καλλιέργειες.

Η συμβουλή του ειδικού είναι να προσέχει κανείς όταν αγοράζει έλατα το σύμβολο αναγνωρισμένων καλλιεργητών που δεν χρησιμοποιούν φυτοφάρμακα ή την οικολογική σφραγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε ολόκληρη τη Γερμανία υπάρχουν σήμερα γύρω στα 175 σημεία, όπου πωλούνται βιολογικά χριστουγεννιάτικα δέντρα. Η οργάνωση Robin Wood αναρτά κάθε χρόνο στο ίντερνετ μία λίστα με αυτά τα σημεία.

Εναλλακτικές λύσεις


Μία εναλλακτική λύση θα ήταν να αγοράζει κανείς δέντρα απευθείας από τους παραγωγούς που διατηρούν βιολογικές καλλιέργειες, όπως συμβουλεύει η ομάδα προστασίας του περιβάλλοντος Deutscher Wald. Αυτό θα είχε το πλεονέκτημα, ότι το δέντρο δεν θα έφτανε στον καταναλωτή από αλλού, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορεί να ελεγχθεί ο τόπος παραγωγής του.

Ωστόσο ο Έντγκαρ Ρίτερ, διευθυντής της δασικής υπηρεσίας στην περιοχή Ζάουερλαντ, προτείνει μια ακόμη οικολογικότερη λύση. Μέχρι τη δεκαετία του ’50 το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο δέντρο δεν ήταν το γνωστό σήμερα έλατο αλλά η ερυθρελάτη. Αυτό είναι ένα δέντρο που φυτρώνει φυσικά στα γερμανικά δάση, σε αντίθεση με την ποικιλία Nordmann που προτιμούν μεν οι καταναλωτές, κατάγεται όμως από τον Καύκασο και χρειάζεται να καλλιεργηθεί, κατά κανόνα με φυτοφάρμακα. Εξάλλου η ερυθρελάτη έχει πολύ έντονη μυρωδιά και «όλος ο τόπος ευωδιάζει από τις αρωματικές βελόνες της» όπως λέει χαρακτηριστικά ο Ρίτερ.

Πηγή: DW



Exit mobile version