Η επέμβαση στρατιωτικών δυνάμεων θα έκανε την τρομακτική κατάσταση στη Συρία ακόμη τρομακτικότερη, σχολίασε στην κυριακάτικη Bild ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. «Μερικές φορές είναι σωστό να επιστρατεύει κανείς στρατιωτικά μέσα –όπως στο Αφγανιστάν. Όμως, άλλες φορές το κόστος της χρήσης στρατιωτικών μέσων θα ήταν μεγαλύτερο από το όφελός της», υπογράμμισε ο επικεφαλής της βορειοατλαντικής συμμαχίας. Ο Γενς Σόλτενμπεργκ διευκρίνισε ότι στην περίπτωση της Συρίας μια στρατιωτική επέμβαση ενδέχεται να οδηγούσε σε ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση».
Από την πλευρά της η γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επίσης μέσω της κυριακάτικης Bild, επέκρινε τη σύμμαχη δράση των ρωσικών και συριακών ενόπλων δυνάμεων. Όπως τόνισε, «ούτε ο συριακός λαός ούτε η διεθνής κοινότητα θα ξεχάσουν ποτέ την ανηλεή στάση που επεδείχθη στο Χαλέπι, η οποία δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με τίποτα».
Γερμανικά «όχι» σε απευθείας διαπραγματεύσεις με τον Άσαντ
Βουλευτές των συγκυβερνώντων Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών στη Γερμανία απορρίπτουν απευθείας διαπραγματεύσεις με τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ για λύση στη Συρία. «Ο Άσαντ είναι ‘όχημα’ της Ρωσίας και του Ιράν, δεν είναι πραγματικά καθοριστικός ‘παίκτης’», εκτίμησε ο χριστιανοδημοκράτης Νόρμπερτ Ρότγκεν, επικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του γερμανικού κοινοβουλίου μιλώντας στην κυριακάτικη Frankfurter Allgemeine. Δηλώσεις στην ίδια εφημερίδα έκανε και ο αρμόδιος των Σοσιαλδημοκρατών για θέματα εξωτερικής πολιτικής Νιλς Άνεν, υπογραμμίζοντας ότι «σε βάθος χρόνου δεν θα υπάρξει μέλλον με τον Άσαντ». Ο ίδιος παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι μετά τη νίκη του στο Χαλέπι το συριακό καθεστώς έχει ενισχυθεί.
Επικαλούμενη το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, η εφημερίδα της Φραγκφούρτης αναφέρει ότι η κατάληψη του Χαλεπίου δεν άλλαξε την απορριπτική στάση της γερμανικής κυβέρνησης έναντι του Άσαντ.
Πηγή: DW