Η ανισότητα ανάμεσα σε λευκούς και μαύρους περνάει από γενιά σε γενιά και διαιωνίζεται, με αποτέλεσμα ακόμη και σήμερα «ό,τι συνέβη στο παρελθόν να αντανακλάται στο ύψος των τραπεζικών λογαριασμών».
Αυτό επισημαίνει η Εϊμι Τράουμπ, υποδιευθύντρια του ερευνητικού κέντρου Demos και μία εκ των συντακτών έκθεσης σχετικής με τις διαφορές ανάμεσα σε λευκούς και μαύρους, όπως αποτυπώνονται σήμερα στο εισόδημά τους και στον πλούτο τους.
Τα πορίσματα της έρευνας που έγινε για την εν λόγω έκθεση είναι απογοητευτικά, καθώς προκύπτει ότι το χάσμα μεταξύ λευκών και μαύρων παραμένει αμετακίνητο, ανεξάρτητα από το εάν οι μαύροι έχουν σπουδάσει στο πανεπιστήμιο ή όχι, από το εάν φτιάχνουν οικογένειες με τους δύο γονείς μαζί, και όχι μονογονεϊκές, από το αν έχουν πλήρη απασχόληση ή όχι. Δεν εξαρτάται καν από το κατά πόσον κάνουν αποταμίευση.
Οπως τονίζει η Εϊμι Τράουμπ, «υπό πολλές έννοιες, αυτή η έρευνα καταρρίπτει αρκετούς μύθους». Καταδεικνύει ότι η πανεπιστημιακή εκπαίδευση ασφαλώς και βοηθάει τους μαύρους να βελτιώσουν το βιοτικό τους επίπεδο, αλλά και πάλι ο μέσος λευκός πτυχιούχος κερδίζει 7,2 φορές περισσότερα από όσα ο μέσος μαύρος πτυχιούχος.
Επίσης, οι λευκοί που έχουν εργασία πλήρους απασχόλησης, ενώ έχουν κάνει οικογένεια και το ζευγάρι παραμένει ενωμένο, έχουν περισσότερα χρήματα από ένα ζευγάρι μαύρων που ζουν επίσης μαζί και έχουν και οι δύο εργασία πλήρους απασχόλησης.
Σε ό,τι αφορά ακόμη έναν μύθο, ότι οι μαύροι αποταμιεύουν λιγότερο, ούτε αυτός ισχύει. Ισχύει το ακριβώς αντίθετο, όπως απέδειξε η μελέτη του Πανεπιστημίου Ντιουκ που δόθηκε στη δημοσιότητα πέρυσι.
Επικαλούνται, μάλιστα, αυτή τη μελέτη οι ερευνητές και συντάκτες της έκθεσης του κέντρου Demos, οι οποίοι τονίζουν πως η συγκέντρωση των μαύρων σε γειτονιές υποβαθμισμένες και η περιορισμένη πρόσβασή τους σε πίστωση έχουν ως αποτέλεσμα να είναι μικρότερη η κατανάλωση των μαύρων σε όλη την εισοδηματική κλίμακα.
Οι υπεύθυνοι της έκθεσης παραδέχονται ότι δεν έχουν πλήρως λύσει το μυστήριο της εισοδηματικής ανισότητας μεταξύ λευκών και μαύρων. Εντοπίζουν, πάντως, έναν παράγοντα που κρίνουν ότι είναι σημαντικός.
Οτι οι λευκοί κληρονομούν περισσότερο πλούτο από τους γονείς τους και γενικώς από τους συγγενείς τους από τους μαύρους και ότι αυτό αποτελεί τη βάση για τη δημιουργία νέου πλούτου.
Πηγή: Καθημερινή