Πολίτες άλλων χωρών – μελών της ΕΕ, οι οποίοι διαβιούν στη Γερμανία θα αποκλείονται στο μέλλον από κοινωνικά επιδόματα, όταν δεν εργάζονται στη χώρα ή από προηγούμενη εργασία τους δεν έχουν θεμελιώσει δικαιώματα κοινωνικής ασφάλισης.
Αυτό προβλέπει σχέδιο νόμου που επεξεργάζεται ήδη από πέρυσι η υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων Αντρέα Νάλες, σύμφωνα με δημοσίευμα εντύπων που ανήκουν στον όμιλο Funke. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το νομοσχέδιο προβλέπει, ότι οι πολίτες της ΕΕ θα έχουν δικαίωμα σε κοινωνικά βοηθήματα μόνο εάν έζησαν στη Γερμανία τουλάχιστον πέντε χρόνια χωρίς κρατική κοινωνική βοήθεια. Το νομοσχέδιο είναι ήδη έτοιμο και συζητείται στο υπουργικό συμβούλιο.
Η υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων Αντρέα Νάλες εξήγγειλε ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο ότι θέλει δια νόμου να περιορίσει τα κοινωνικά επιδόματα στους αλλοδαπούς πολίτες της ΕΕ. Με τον τρόπο αυτό αντέδρασε σε απόφαση του Ομοσπονδιακού Κοινωνικού Δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία πολίτες από χώρες – μέλη της ΕΕ, οι οποίοι ζουν ήδη έξι μήνες στη Γερμανία, έχουν το δικαίωμα να καταθέτουν αιτήσεις ώστε να λαμβάνουν κοινωνικά επιδόματα. Οι δήμοι και οι κοινότητες φοβήθηκαν ότι η απόφαση αυτή θα ήταν η αφορμή να εκτοξευθούν οι κοινωνικές δαπάνες στα ύψη.
Δεν δικαιούνται επιδόματα όσοι ήρθαν με αυτό το σκοπό
Η καγκελάριος Άνγκελα Μερκελ τάχθηκε υπέρ του νομοσχεδίου. Εντωμεταξύ σύμφωνα με άλλες πληροφορίες των εφημερίδων του ομίλου Funke, οι πολίτες της ΕΕ που θα αποκλείονται στο μέλλον από τα κοινωνικά επιδόματα, θα έχουν το δικαίωμα για ένα εφ’ απαξ κοινωνικό επίδομα που θα καλύπτει κάποια προσωρινά βασικά έξοδα διατροφής, διαμονής και ένδυσης. Επίσης θα μπορούν να παίρνουν ένα μικρό δάνειο για να καλύψουν τα έξοδα επιστροφής στην πατρίδα τους, όπου θα μπορούν να καταθέσουν αίτηση για κοινωνική βοήθεια.
Μέχρι τώρα, πολίτες της ΕΕ που διαβιούν στη Γερμανία και αναζητούν εργασία, έχουν δικαίωμα σε κοινωνικά επιδόματα στον ίδιο βαθμό όπως οι Γερμανοί. Η Γερμανία μπορεί ωστόσο να αρνηθεί τη χορήγηση επιδομάτων σε όσους ξένους άνεργους δεν αναζητούν εργασία. Ακόμα δικαίωμα δεν έχουν, όσοι δεν διαθέτουν αρκετή δική τους περιουσία και ως εκ τούτου δεν έχουν δικαίωμα παραμονής σύμφωνα με τον νόμο περί ελεύθερης διακίνησης και εγκατάστασης. Ωστόσο οι κοινωνικές υπηρεσίες μπορούν να κρίνουν κατά περίπτωση και να αποφασίσουν. Μετά από μια διαμονή όμως έξι μηνών υποχρεούνται στην καταβολή κοινωνικών επιδομάτων.
Πολίτες της ΕΕ, οι οποίοι δεν έχουν εργασία μπορούν να πάρουν κοινωνικά επιδόματα με την προϋπόθεση, ότι ζουν περισσότερους από τρεις μήνες στη Γερμανία. Εάν όμως ήρθαν με σκοπό και μόνο να πάρουν τα επιδόματα, το κράτος δεν είναι υποχρεωμένο να τα παράσχει.
Πηγή: DW