Πεκίνο: Στο στόχαστρο οι εισαγωγές χοιρινού από ΕΕ- Τι λένε οι αναλυτές για τους δασμούς της Κίνας

χοιρινό

Στο στόχαστρο του Πεκίνου βρίσκονται  οι εισαγωγές χοιρινού από την ΕΕ.

Όπως ανέφερε σε ανακοίνωση του το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου, το Πεκίνο ενεργοποίησε μία έρευνα για πρακτικές αντιντάμπινγκ σε συγκεκριμένα υποπροϊόντα χοιρινού κρέατος που εισάγονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η έρευνα άρχισε να γίνεται  ύστερα από την σχετική αίτηση που κατέθεσε  η Ένωση Ζώων και Γεωργίας της Κίνας (CAAA) εκ μέρους της κινεζικής βιομηχανίας, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ίδιο υπουργείο. Η αίτηση κατατέθηκε σύμφωνα με όλες τις προϋποθέσεις που διέπουν μία έρευνα ατιντάμπινγκ, όπως επεσήμανε το ίδιο υπουργείο. Στο επίκεντρο της έρευνας θα βρεθούν συγκεκριμένα υποπροϊόντα χοιρινού κρέατος ευρωπαϊκής προέλευσης για το χρονικό διάστημα από την 1η Ιανουαρίου 2023 μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του ίδιου έτους.

Η έρευνα

Μάλιστα σύμφωνα με το https://asiatimes.com/ η Κίνα θα μπορούσε να αυξήσει  τελικά το ποσοστό των δασμών της  στα προϊόντα χοιρινού κρέατος της ΕΕ και αυτό  να πλήξει την την Ισπανία, την Ολλανδία, τη Δανία, τη Γερμανία και τη Γαλλία λόγω της έρευνας αυτής.  Σημειώνεται δε πως  προς το παρόν η Κίνα επιβάλλει δασμούς 12% στις εισαγωγές κρέατος της ΕΕ. 

Τι λένε οι αναλυτές 

Πάντως κάποιοι αναλυτές εκτίμησαν πως εάν το ποσοστό αυτό των δασμών αυξηθεί στο  20%, πολλοί Ευρωπαίοι εξαγωγείς θα έχουν την αίσθηση ενός εμπορικού πολέμου.  Επίσης την ίδια στιγμή ανέφεραν πως σε αυτήν την περίπτωση αυτή οι εξαγωγείς χοιρινού κρέατος στην ΕΕ δεν θα μπορούν να αντισταθμίσουν τις απώλειές τους στην Κίνα, ακόμη και αν εξερευνήσουν νέες αγορές όπως το Βιετνάμ και οι Φιλιππίνες ως προς αυτό.

Οι εισαγωγές χοιρινού κρέατος στην Κίνα

Αξιοσημείωτο είναι δε πως σύμφωνα με την ιστοσελίδα https://asiatimes.com/ σχεδόν οι μισές εισαγωγές χοιρινού κρέατος στην Κίνα προέρχονται  από την Ευρώπη.  Από το 2014 μέχρι το 2020, οι εισαγωγές χοιρινού κρέατος της Κίνας ήταν αυξημένες.  Συγκεκριμένα ο αριθμός αυτός ανήλθε το 2020 σε 4,39 εκατομμύρια τόνους ενώ πέρυσι ο αριθμός αυτός μειώθηκε στους 1,55 εκατ. τόνους.

Με πληροφορίες από Xinhua και από https://asiatimes.com/

 

Exit mobile version