Το ελληνικό πρόβλημα απασχόλησε και το κυβερνητικό μπρίφινγκ της Τετάρτης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ ρωτήθηκε κατά πόσο η καγκελάριος, τη Δευτέρα το βράδυ στη συνεδρίαση της σοσιαλδημοκρατικής κοινοβουλευτικής ομάδας, είχε εκφράσει την πρόθεση να υποστηρίξει μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, όπως και τη μεταφορά χρέους της Ελλάδας από την ΕΚΤ στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ESM.
O κ. Ζάιμπερτ εμμέσως επιβεβαίωσε αυτή την πρόθεση της καγκελαρίου λέγοντας ότι η ευρωζώνη πάντα επεδείκνυε τη βούληση και την ικανότητα να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και για ελαφρύνσεις. Προϋπόθεση ήταν και είναι όμως πάντα η υλοποίηση των από κοινού συμφωνηθέντων προγραμμάτων. Ο καθένας στην ευρωζώνη υποχρεούται να τηρεί τους κανόνες και να συμβάλλει στη σταθερότητα του ευρώ. «Αυτή», είπε ο κ. Ζάιμπερτ, «είναι η ουσία των προκλήσεων που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε, αλλά (σ.σ. η ουσία) και της γερμανικής πολιτικής των τελευταίων ετών».
Η γερμανική κυβέρνηση θα περιμένει την έκβαση του δημοψηφίσματος
Αναφορικά με νεότερες πληροφορίες από την Αθήνα, που κάνουν λόγο για την πιθανότητα ακύρωσης του δημοψηφίσματος σε περίπτωση που προηγουμένως επιτευχθεί συμφωνία, ο κ. Ζάιμπερτ ρωτήθηκε για το πότε θα μπορούσαν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με την Αθήνα. Όπως απάντησε, θα «πρέπει να κινηθούμε στο πλαίσιο του ρεαλισμού». Εφόσον εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης έχει σήμερα επιβεβαιώσει ότι το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί, τότε η γερμανική κυβέρνηση θα περιμένει την έκβαση του. Αν υπάρξει κατόπιν ελληνικό αίτημα για δανειακή βοήθεια, ο κ. Ζάιμπερτ υπέδειξε ως αρμόδιο θεσμό τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ESΜ. Όπως διευκρίνισε, το αίτημα θα εξεταστεί υπό τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Σε αυτή τη διαδικασία θα συμμετέχει από την αρχή και το γερμανικό κοινοβούλιο.
Πηγή: Deutsche Welle