Παρά τα σκάνδαλα, το Σαμπλέ ψηφίζει Φιγιόν

Σαμπλέ συρ Σαρτ – μία μικρή πόλη 12.000 κατοίκων στη βόρεια Γαλλία και πατρίδα του υποψηφίου για την προεδρία Φρανσουά Φιγιόν. Εδώ ο πολιτικός που έχει μπει τον τελευταίο καιρό στο στόχαστρο μετά από αποκαλύψεις για τον ίδιο και την οικογένειά του, διετέλεσε δήμαρχος από το 1983 μέχρι το 2001.

Τα σκάνδαλα όμως δε φαίνεται να συγκινούν τους συμπατριώτες του. Ο Μισέλ Ντοτόν, παραγωγός μήλων και κτηνοτρόφος στην περιοχή, είναι θερμός υποστηρικτής του Φιγιόν: «Ο Φρανσουά Φιγιόν πάντα χαιρετούσε και ενδιαφερόταν για τα προβλήματα των ανθρώπων». Αυτό είναι πολύ σημαντικό για τους αγρότες που δέχονται πιέσεις από τους αγοραστές όσον αφορά τις τιμές των προϊόντων τους. «Χρειαζόμαστε μια Ευρώπη που θα μας προστατεύει καλύτερα» υποστηρίζει ο παραγωγός. Και γι’ αυτό θεωρεί ότι ο Φιγιόν είναι ο καλύτερος υποψήφιος, με τους πιο ισχυρούς δεσμούς με τον αγροτικό τομέα και μακροχρόνια εμπειρία στην πολιτική.
Τι γίνεται όμως με τα σκάνδαλα; «Βρισκόμαστε ένα μήνα πριν από τις σημαντικές προεδρικές εκλογές, σε έναν επικίνδυνο κόσμο» λέει ο Μ. Ντοτόν και επισημαίνει ότι αυτό είναι πιο σημαντικό απ’ ότι τα κοστούμια και οι γραβάτες. Για το ότι η δικαιοσύνη ερευνά τώρα τα της οικογένειας Φιγιόν ο αγρότης λέει: «Λυπάμαι και για τους δύο, ιδιαίτερα για τη γυναίκα του».

Η οικονομία της περιοχής βασίζεται ως επί το πλείστον στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα. Τα θέματα λοιπόν που αφορούν την παραγωγή και διακίνηση αγροτικών προϊόντων έχουν ιδιαίτερη σημασία για τους κατοίκους.

Στήριξη από τους καθολικούς


Τις Κυριακές η εκκλησία του Σαμπλέ είναι συνήθως γεμάτη. Νέες οικογένειες, παιδιά και πιστοί με μεταναστευτικό υπόβαθρο. «Η ενορία μας συνδέεται με το Χαλέπι της Συρίας» λέει ο ιερωμένος Μπρουνό Μεζιέρ και εξηγεί ότι γίνονται έρανοι για την κατεστραμμένη πόλη. Πρόσφυγες από τη Συρία, το Ιράκ και άλλες χώρες φαίνεται να έχουν ενταχθεί πολύ καλά στη μικρή γαλλική πόλη. Ως δήμαρχος ο Φ. Φιγιόν πήγαινε συχνά στη λειτουργία. Ωστόσο η υποστήριξη των καθολικών στο πρόσωπο του Φιγιόν προέρχεται περισσότερο από την πρωτεύουσα παρά από την ενορία της πόλης του. «Υπάρχουν χριστιανοί στη Γαλλία που υπερασπίζονται επιθετικά την πίστη τους. Αυτό εξελίχθηκε μέσα από τις διαμαρτυρίες κατά των γάμων των ομοφυλόφιλων» λέει ο πατέρας Μπρουνό. Η ομάδα αυτή ονομάζεται «Sens commun» (κοινή λογική) και συντέλεσε στη νίκη του Φιγιόν στις προκριματικές εκλογές.

Ο «φεουδάρχης» Φιγιόν


Ο Ζεράρ Φρετελιέρ είναι μέλος του δημοτικού συμβουλίου και της αριστερής αντιπολίτευσης στην πόλη. Για τον πρώην αντίπαλό του Φιγιόν λέει ότι ως πολιτικός της τοπικής αυτοδιοίκησης κινούνταν στο κέντρο ενώ αργότερα ως υπουργός ακολούθησε μια ακραία δεξιά γραμμή. «Όταν ο Φρανσουά Φιγιόν ήταν δήμαρχος εδώ διοικούσε σαν φεουδάρχης. (…) Όταν έγινε προεδρικός υποψήφιος, πολλοί χάρηκαν και νόμιζαν ότι θα έχουμε έναν πρόεδρο από τα μέρη μας. Αλλά δεν είναι όλα ρόδινα. Δεν θα μπορούσε να κάνει και πολλά για την περιοχή εδώ». Όσον αφορά τα σκάνδαλα, ο Ζ. Φρετελιέρ υποστηρίζει ότι οι κάτοικοι μάλλον εξεπλάγησαν. Ιδιαίτερα επειδή ο Φιγιόν προέβαλε την πίστη του στο πολιτικά ορθό. Ούτε και για τη σύζυγο του γάλλου υποψηφίου υπήρχαν αρνητικές υπόνοιες: «Κανείς εδώ δεν πίστευε ότι εργαζόταν για τον σύζυγό της» λέει.

«Όλους μπορείς να τους βάλεις στο ίδιο σακί»



Μερικά χιλιόμετρα έξω από την πόλη βρίσκεται κανείς σε ένα ονειρικό τοπίο στις όχθες του ποταμού Σαρτ το αρχοντικό Μποσέ, το οποίο αγόρασε ο Φιγιόν στις αρχές της δεκαετίας του ‘90. Το πολυτελές ανάκτορο χρονολογείται γύρω στον 15ο αιώνα. Κοστίζει να συντηρεί κανείς τόσες σκεπές και παράθυρα, λέει χαμογελώντας ο αγρότης Ιμπέρ Ολίβ. Μαζί με τη σύζυγό του στέκονται μπροστά στην πύλη και βλέπουν το ανάκτορο ανάμεσα από τους θάμνους: «Θέλαμε μόνο να δούμε που μένει». Ο Ιμπέρ Ολίβ είναι επίσης αγρότης και ελπίζει στον Φιγιόν. Δεν τον ανησυχούν όμως οι κατηγορίες εναντίον του; «Σιγά, όλους μπορείς να τους βάλεις στο ίδιο σακί και…» γελάει και δείχνει το ποτάμι.
Με άλλα λόγια τα πράγματα ποτέ δεν ήταν διαφορετικά και ούτε πρόκειται μάλλον να αλλάξουν.

Πηγή: Deutsche Welle

Exit mobile version