Quantcast
Panama Papers: Ο Ντ. Κάμερον παραδέχθηκε την κατοχή μετοχών σε offshore εταιρεία - enikonomia.gr
share

Panama Papers: Ο Ντ. Κάμερον παραδέχθηκε την κατοχή μετοχών σε offshore εταιρεία

δημοσιεύτηκε:

Με δυο μέρες καθυστέρηση ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον παραδέχθηκε την κατοχή μετοχών σε υπεράκτια εταιρεία που κληρονόμησε από τον πατέρα του, προκαλώντας τη δριμεία κριτική της αντιπολίτευσης.

Ευάλωτος στα πυρά της αντιπολίτευσης βρίσκεται ο Ντέιβιντ Κάμερον μετά τον κάκιστο χειρισμό του ζητήματος της εμπλοκής του σε καταπίστευμα offshore με συνδικαιούχο και τον πατέρα του Ίαν, που πέθανε το 2010.

Πάντως από τις περίφημες αποκαλύψεις των Panama Papers δεν προκύπτει καμιά ένδειξη ή υποψία για τη νομιμότητα του Blairmore Fund, που δημιούργησε ο πατέρας Κάμερον με άλλους τέσσερις επιχειρηματίες το 1982 στον Παναμά και μετέφερε μια δεκαετία αργότερα στην Ιρλανδία. Ωστόσο ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας παραδέχτηκε δύο εικοσιτετράωρα μετά τις αποκαλύψεις ότι και ο ίδιος είχε μετοχές αξίας 30.000 στερλινών τις οποίες πούλησε πριν την εκλογή του το 2010.

Για την καθυστέρηση της αντίδρασής του και όχι για το οικονομικό σκάνδαλο εγκαλείται από την αντιπολίτευση. Ουσιαστικά με αφορμή ένα σκάνδαλο, το οποίος στην πραγματικότητα δεν είναι, οι Εργατικοί, παίζουν πολιτικό παιχνίδι με απώτερο στόχο τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές του Μαΐου, στις οποίες θέλουν να επικρατήσουν αλλά και να αποσπάσουν τη Δημαρχία του Λονδίνου από τους Συντηρητικούς.

Για τον Ντέιβιντ Κάμερον το πολιτικό κόστος ενδέχεται να φανεί στις εκλογές αλλά δεν πρόκειται να επηρεάσει το δημοψήφισμα για την Ευρώπη, το οποίο είναι πέραν μικροπολιτικής και κομμάτων και αφορά το μέλλον της Βρετανίας.

 

Τέλος οι φορολογικοί παράδεισοι;

 

Αν κάτι θετικό προκύψει από αυτή την υπόθεση θα αφορά στις πιέσεις που θα ασκηθούν επί της κυβέρνησης και προσωπικά επί του Ντέιβιντ Κάμερον, ώστε να αναλάβει ουσιαστικές πρωτοβουλίες για το κλείσιμο των φορολογικών παραδείσων, πολλοί εκ των οποίων ανήκουν σε βρετανική δικαιοδοσία. Παράλληλα ενδέχεται να τεθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το πρόβλημα των χωρών-μελών που κατ’ ουσίαν λειτουργούν ως φορολογικοί παράδεισοι. Το θέμα κατάργησης των σκοτεινών επιχειρήσεων ανακίνησε ο ίδιος ο κ. Κάμερον το 2013 με μεγαλόστομες εξαγγελίες που δυστυχώς παραπέμφθηκαν στις καλένδες.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.