Quantcast
Παγκόσμια τράπεζα: Ανησυχία για οικονομική ύφεση το 2023 - enikonomia.gr
share

Παγκόσμια τράπεζα: Ανησυχία για οικονομική ύφεση το 2023

δημοσιεύτηκε:

“Καμπανάκι” για κίνδυνο παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης έκρουσε η Παγκόσμια Τράπεζα (World Bank).

Όπως μεταδίδει το www.livemint.com που επικαλείται δημοσίευμα του Bloomberg, η Παγκόσμια Τράπεζα αναφέρει σε εξαμηνιαία έκθεση της για την οικονομία που φέρει τον τίτλο «Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές» πως ανησυχεί ότι θα υπάρξουν περαιτέρω δυσμενείς κρίσεις και πως αυτές θα μπορούσαν να ωθήσουν την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση το 2023. Από αυτή την ύφεση θα είναι ιδιαίτερα ευάλωτες οι μικρότερες χώρες συμπλήρωσε.

Ποιες είναι οι προβλέψεις για τον ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας για το 2023

Επίσης η Τράπεζα κάνει νέες προβλέψεις για τον ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας για το 2023. Ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας αναμένεται να επιβραδυνθεί απότομα φέτος ακόμη και εάν δεν υπάρξει κάποια άλλη κρίση, επισημαίνει και προσθέτει πως αυτό αντανακλά τη σύγχρονη αυστηροποίηση της πολιτικής με στόχο τον περιορισμό του πολύ υψηλού πληθωρισμού, την επιδείνωση των χρηματοοικονομικών συνθηκών και τις συνεχείς αναταραχές από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Πώς θα αντιμετωπιστεί η ύφεση-Τι προτείνει η Παγκόσμια Τράπεζα

Πάντως δανειστής με έδρα την Ουάσιγκτον μίλησε για τον τρόπο που μπορεί να μετριαστεί ο κίνδυνος μιας τέτοιας ύφεσης. Πρέπει να γίνουν επειγόντως προσπάθειες σε εθνικό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο για να μετριαστεί ο κίνδυνος μιας τέτοιας ύφεσης καθώς o αριθμός των επενδύσεων στις αναδυόμενες αγορές και στις αναπτυσσόμενες οικονομίες (EMDE) αναμένεται να παραμείνει σε επίπεδα  κάτω από τον μέσο όρο των τελευταίων δύο δεκαετιών λόγω χρέους.

Είναι σημαντικό οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής του EMDE να διασφαλίσουν ότι η οποιαδήποτε δημοσιονομική στήριξη θα επικεντρώνεται σε ευάλωτες ομάδες πολιτών, οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό θα παραμένουν καλά αγκυρωμένες αλλά και τα χρηματοπιστωτικά συστήματα θα παραμείνουν ανθεκτικά, συμπλήρωσε.
 Παρόμοια αιτήματα έχουν υποβάλει και οι κεντρικοί τραπεζίτες από ολόκληρο τον κόσμο, καθώς αυξάνονται επιθετικά τα επιτόκια προκειμένου να περιοριστούν οι πιέσεις στις τιμές των προϊόντων, ωστόσο την ίδια ώρα οι κυβερνήσεις των χωρών στηρίζουν οικονομικά τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά προκειμένου να περιορίσουν το ενεργειακό κόστος.

Η “βαριά καμπάνα” του ΔΝΤ

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ  Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα είπε σε συνέντευξη στην τηλεοπτική εκπομπή του CBS ” Face the Nation” πως το 2023 θα είναι μια δύσκολη χρονιά για τον κόσμο και μάλιστα πιο δύσκολη και από την προηγούμενη. Eν συνεχεία εξήγησε τον λόγο για τον οποίο θα συμβεί αυτό. Το 1/3 της παγκόσμιας οικονομίας θα βρίσκεται σε ύφεση λόγω της επιβράδυνσης της οικονομίας των ΗΠΑ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κίνας, τόνισε.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.