Quantcast
Oxfam: Πόσο αύξησε το πλουσιότερο 1% του κόσμου την περιουσία του την τελευταία δεκαετία - enikonomia.gr
share

Oxfam: Πόσο αύξησε το πλουσιότερο 1% του κόσμου την περιουσία του την τελευταία δεκαετία

δημοσιεύτηκε:

Η Oxfam ανακοίνωσε σήμερα ότι το πλουσιότερο 1% του κόσμου αύξησε την περιουσία του κατά 42 τρισεκατομμύρια δολάρια συνολικά την τελευταία δεκαετία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Oxfam (Ομοσπονδία ΜΚΟ για την καταπολέμηση της πείνας και της φτώχειας)  έκανε την ανακοίνωση ενόψει της Συνόδου Κορυφής της G20 στη Βραζιλία, όπου στην κορυφή της ατζέντας των συνομιλιών θα βρίσκεται η φορολόγηση των πολυεκατομμυριούχων.

Όπως προσθέτει η μη κυβερνητική οργάνωση, η φορολόγηση των πλουσίων έχει μειωθεί κατακόρυφα φθάνοντας σε “ιστορικά χαμηλά” επίπεδα. Η οργάνωση προειδοποιεί για “απαράδεκτα επίπεδα” ανισότητας, με τον υπόλοιπο κόσμο να έχει εγκαταλειφθεί “προσπαθώντας να ζήσει με ψίχουλα”.

Η Βραζιλία

Η Βραζιλία έχει θέσει ως προτεραιότητα της προεδρίας της στην G20 -της ομάδας των χωρών που εκπροσωπούν το 80% του παγκόσμιου ΑΕΠ- τη διεθνή συνεργασία για τη φορολόγηση των υπερβολικά πλουσίων.

Κατά τη σύνοδο κορυφής αυτή την εβδομάδα στο Ρίο ντε Τζανέιρο, οι υπουργοί Οικονομικών της G20 αναμένεται να σημειώσουν πρόοδο ως προς τους τρόπους για την αύξηση των φόρων στους υπερβολικά πλούσιους. Θα συζητήσουν επίσης με ποιους τρόπους δεν θα καθίσταται δυνατό πλέον να φοροδιαφεύγουν οι δισεκατομμυριούχοι.

Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να καθοριστεί η μεθοδολογία για τη φορολόγηση των δισεκατομμυριούχων και εκείνων που έχουν υψηλά εισοδήματα.  Η πρόταση αυτή αναμένεται να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις σήμερα και αύριο στη σύνοδο, με τη Γαλλία, την Ισπανία, τη Νότια Αφρική, την Κολομβία και την Αφρικανική Ένωση να είναι υπέρ της πρωτοβουλίας και με τις ΗΠΑ σθεναρά αντίθετες.

Η Oxfam χαρακτήρισε την πρόταση  “λυδία λίθο για τις κυβερνήσεις της G20” και τις κάλεσε να επιβάλουν σε ετήσια βάση έναν φόρο τουλάχιστον 8% επί του “ακραίου πλούτου” των δισεκατομμυριούχων.

Σύμφωνα με την Oxfam, το ποσό των 42 τρισεκατομμυρίων δολαρίων είναι σχεδόν 36 φορές μεγαλύτερο από τον πλούτο που συγκεντρώνεται από το φτωχότερο 50% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Μολαταύτα, οι δισεκατομμυριούχοι σε όλο τον κόσμο “καταβάλλουν ένα ποσοστό φόρων που αναλογεί σε λιγότερο από το 0,5% της περιουσίας τους”, καταλήγει η ΜΚΟ και προσθέτει ότι σχεδόν 4 στους 5 δισεκατομμυριούχους προέρχονται από χώρα που ανήκει στην G20.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.