Oxfam: Δείτε πόσα χρήματα χρωστάει η G7 στις φτωχότερες χώρες

G7

Περίπου 13 τρισεκατομμύρια δολάρια χρωστάνε οι πλούσιες, πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένες χώρες της  G7 στις φτωχότερες χώρες, όπως εκτιμά η μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam.

Το ποσό αυτό αφορά σε αναπτυξιακή βοήθεια και υποστήριξη στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής.

Κι αντί να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους τα κράτη της Ομάδας των 7,  οι τράπεζές τους απαιτούν αποπληρωμές τοκοχρεολυσίων ύψους  232 εκατομμυρίων δολαρίων ημερησίως , τονίζει σήμερα σε ανακοίνωση της η ΜΚΟ  στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής  της G7 που γίνεται από την Παρασκευή μέχρι την Κυριακή, στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας.

«Τα πλούσια κράτη -μέλη της G7 αρέσκονται στο να αυτοπροβάλλονται ως σωτήρες και αυτό που κάνουν είναι να εφαρμόζουν δύο μέτρα και δύο σταθμά — δηλαδή να τηρούν ένα σύνολο κανόνων και οι πρώην αποικίες τους αναγκάζονται να τα εφαρμόζουν  », τόνισε ο προσωρινός εκτελεστικός διευθυντής της Oxfam,  Αμίταμπ Μπεχάρ.

«Ο πλούσιος κόσμος είναι αυτός που χρωστάει στον παγκόσμιο Νότο καθώς δεν έδωσε ουδέποτε τη βοήθεια που υποσχέθηκε πριν από 10ετίες.  Την αλόγιστη καύση ορυκτών καυσίμων που κάνει  ο πλούσιος κόσμος έχει φέρει υψηλά κόστη λόγω της κλιματικής αλλαγής. Τον τεράστιο πλούτο που απέκτησε, οικοδομώντας τον στην αποικιοκρατία και στη δουλεία».

Η Oxfam

Η Oxfam υπενθύμισε πως η Σύνοδος γίνεται την στιγμή που οι μισθοί των εργαζομένων μειώνονται, οι τιμές των τροφίμων αυξάνονται σημαντικά  και το φαινόμενο της  πείνας εξαπλώνεται στον κόσμο.

Για πρώτη φορά σε 25 χρόνια, ο ακραίος πλούτος και η ακραία φτώχεια αυξάνονται ταυτόχρονα, υπογράμμισε.

Οι χώρες της G7 αθέτησαν τη δέσμευσή τους να δίνουν 100 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο  για να βοηθήσουν φτωχότερες χώρες  και να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, καταγγέλλει η ΜΚΟ που υπολογίζει ότι οι εκπομπές αερίων όπως το διοξείδιο του άνθρακα  έχουν προκαλέσει ζημίες 8,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε

πολιτών χωρών με μεσαία και χαμηλά εισοδήματα.

Το 1970, οι πλούσιες χώρες είχαν υποσχεθεί  ότι θα  προσφέρουν το 0,7% του ΑΕΠ τους σε ετήσια βάση ως αναπτυξιακή βοήθεια. Ωστόσο  δεν έδωσαν 4,49 τρισ. δολάρια, δηλαδή το μισό και πλέον από το ποσό που υποσχέθηκαν.

«Τα χρήματα αυτά μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά», σύμφωνα με τον κ. Μπεχάρ.

Θα κάλυπταν τα κόστη για να πηγαίνουν τα παιδιά στο σχολείο, για  να οικοδομηθούν νοσοκομεία, για  να υπάρχουν διαθέσιμα φάρμακα που θα έσωζαν ζωές, για  να αποκτηθεί πρόσβαση σε πόσιμο νερό, για να οικοδομηθούν καλύτερες υποδομές, για να βελτιωθεί η γεωργία αλλά  και η ασφάλεια τροφίμων κ.ο.κ., απαρίθμησε.

«Η G7 θα  πρέπει να αποπληρώσει τα χρέη της», συμπλήρωσε ο κ. Μπεχάρ. «Δεν πρόκειται ούτε για καλή θέληση ούτε για φιλανθρωπία αλλά  είναι ηθική υποχρέωσή της».

Exit mobile version