Quantcast
Ουκρανός υπουργός Ενέργειας στους FT: Στα τέλη του 2024 πιθανόν σταματά η ροή ρωσικού αερίου στην Ευρώπη - enikonomia.gr
share

Ουκρανός υπουργός Ενέργειας στους FT: Στα τέλη του 2024 πιθανόν σταματά η ροή ρωσικού αερίου στην Ευρώπη

δημοσιεύτηκε:

Η ροή του φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη θα μπορούσε να κοπεί έως το τέλος του 2014- που λήγει η σύμβαση προμήθειας της Ουκρανίας με την Gazprom, όπως ανέφερε ο  Ουκρανός υπουργός Ενέργειας Χερμάν Χαλουσένκο μιλώντας στην εφημερίδα Financial Times, σύμφωνα με το Reuters. com.

Παράλληλα ο υπουργός επεσήμανε πως είναι ελάχιστες οι πιθανότητες το Κίεβο και η Μόσχα να ανανεώσουν την πενταετή σύμβαση για τη διέλευση ρωσικού αερίου από την Ουκρανία που είχε υπογραφτεί το 2019 παρόλο που η ποσότητα που διέρχεται μέσω της Ουκρανίας αντιστοιχεί σχεδόν στο 5% των ευρωπαϊκών εισαγωγών φυσικού αερίου συνολικά.

Η  προειδοποίηση της Gazprom

Υπενθυμίζεται πως τον Απρίλιο η Gazprom είχε προειδοποιήσει πως για να διατηρήσει άφθονα αποθέματα φυσικού αερίου η Ευρώπη την χειμερινή περίοδο  2023/2024,  αυτό θα εξαρτηθεί από τη ζήτηση της Ασίας δεδομένων “κρίσιμων “χαμηλών προμηθειών από τη Ρωσία

Πάντως το 2022, οι  τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη αυξήθηκαν λόγω της απειλής της Gazprom να περικόψει τις ροές προς τη Μολδαβία διότι η οδός ανεφοδιασμού που διέρχεται από την Ουκρανία είναι ο τελευταίος λειτουργικός ρωσικός διάδρομος φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Πάντως η Ευρώπη θα ήταν σχετικά προετοιμασμένη για περαιτέρω επιβράδυνση της προσφοράς του φυσικού αερίου εάν είχε κάνει τις απαιτούμενες περικοπές στο παρελθόν, είχε μειώσει τη ζήτηση και έχει προμηθεύσει τις εναλλακτικές εισαγωγές όπως το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) είπε ο υπουργός Ενέργειας στους FT.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επένδυσε πέρυσι σε εισαγωγές LNG και υιοθέτησε κανονισμό για την ενίσχυση της αποθήκευσης  προκειμένου να αντιμετωπιστεί οποιαδήποτε τυχόν  έλλειψη μετά τη συρρίκνωση των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη λόγω της ειδικής  στρατιωτικής  επιχείρησης  της Μόσχας στην Ουκρανία.

Ωστόσο από την πλευρά της η Gazprom δεν έδωσε άμεσα κάποια  απάντηση επί τούτου.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.