Ουκρανία: Νέες πληροφορίες για ρωσική επίθεση – Αγώνας για να αποτραπεί «μεγάλος πόλεμος στην Ευρώπη»

Στην «κόψη του ξυραφιού» η Ουκρανία. Η νύχτα ήταν δύσκολη καθώς σημειώθηκαν πολλαπλές εκρήξεις στο Ντονέτσκ στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι πληροφορίες που μεταδίδουν ξένα δίκτυα ότι επίκειται ρωσική επίθεση πολύ σύντομα, ακόμη και στις 22 Φεβρουαρίου.

Πριν από μία εβδομάδα, υπήρχε ανάλογη πληροφορία περί επίθεσης, η οποία δεν επιβεβαιώθηκε.

Μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία φαίνεται τώρα να είναι «πολύ πιο πιθανή» και όλες οι ενδείξεις υποδηλώνουν ότι «αναμένεται πολύ, πολύ σύντομα», δήλωσε σήμερα Βρετανός υπουργός, αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα.

«Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή, μια επίθεση, μια εισβολή φαντάζει πολύ πιο πιθανή αλλά θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να προσπαθήσουμε να το αποτρέψουμε αυτό», δήλωσε ο Τζέιμς Κλέβερλι στο Sky News.

Στο μεταξύ από τις 12 μ.μ. (ώρα Ελλάδος) ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν με στόχο να αποφευχθεί ένας μεγάλος πόλεμος στην Ευρώπη την ώρα που όλοι και περισσότερες δυτικές δυνάμεις εκτιμούν ότι είναι πιθανότερη από ποτέ η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ρωσία και Λευκορωσία παρατείνουν τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις

Το υπουργείο Άμυνας της Λευκορωσίας ανακοίνωσε ότι η Ρωσία και η Λευκορωσία θα παρατείνουν τις κοινές στρατιωτικές τους ασκήσεις που ήταν προγραμματισμένο να λήξουν σήμερα στη βόρεια Ουκρανία.

Η παράταση αποφασίστηκε εξαιτίας της αυξημένης στρατιωτικής δραστηριότητας κοντά στα σύνορα της Ρωσίας και της Λευκορωσίας και της κλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή του Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας, αναφέρει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

Το ΝΑΤΟ υποστηρίζει ότι η Ρωσία έχει έως και 30.000 στρατιώτες στη Λευκορωσία, τους οποίους και θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ως δυνάμεις εισβολής για να επιτεθεί στην Ουκρανία παρότι η Μόσχα διαψεύδει ότι έχει τέτοια πρόθεση.

Μπόρις Τζόνσον: Η Ρωσία σχεδιάζει τον μεγαλύτερο πόλεμο στην Ευρώπη από το 1945

Οι ΗΠΑ και η Βρετανία μπορεί να επιδιώξουν να αποκόψουν την πρόσβαση ρωσικών εταιρειών σε αμερικανικά δολάρια και βρετανικές λίρες εάν το Κρεμλίνο δώσει εντολή για εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον στο BBC.

«Το σχέδιο που βλέπουμε είναι για κάτι που θα μπορούσε πραγματικά να είναι ο μεγαλύτερος πόλεμος στην Ευρώπη από το 1945, από την άποψη και μόνο της κλίμακας», δήλωσε ο Τζόνσον.

«Ο κόσμος χρειάζεται να καταλάβει το κόστος σε ανθρώπινες ζωής που μπορεί να έχει ως επακόλουθο», είπε ο ίδιος.

Ο Τζόνσον είπε ότι οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας στην περίπτωση εισβολής θα είναι πολύ πιο εκτεταμένες από όσα έχουν υπονοηθεί δημοσίως.

Ο ίδιος είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ θα εμποδίσουν τις ρωσικές εταιρίες «να συναλλάσσονται σε λίρες και δολάρια» –μια κίνηση που σύμφωνα με τον Βρετανό πρωθυπουργό θα επιφέρει «πολύ πολύ σκληρό πλήγμα» με τον αντίκτυπό της, όπως μετέδωσε το BBC.

Η Βρετανία έχει απειλήσει να εμποδίσει τις ρωσικές εταιρίες να αντλούν κεφάλαια στο Λονδίνο και να αποκαλύψει λεπτομέρειες για τα περιουσιακά στοιχεία και το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία.

Δεδομένου ότι η Ρωσία είναι μια από τις μεγαλύτερες στον κόσμο χώρες εξαγωγής πετρελαίου, αερίου και μετάλλων –των οποίων η τιμολόγηση και ο διακανονισμός γίνεται συνήθως σε αμερικανικά δολάρια– το να αποκοπεί η πρόσβαση ρωσικών εταιριών στις αγορές δολαρίου θα έχει μεγάλο αντίκτυπο. Ο Πούτιν έχει κατ’ επανάληψη ζητήσει να μειωθεί η εξάρτηση από το εμπόριο σε αμερικανικά δολάρια.

Ο Τζόνσον έχει πει ότι η κυβέρνηση θα στοχοθετήσει ρωσικές τράπεζες και ρωσικές εταιρίες. Η Βρετανία δεν έχει διευκρινίσει ποιον θα αφορούν οι κυρώσεις αλλά έχει δεσμευθεί ότι οι Ρώσοι ολιγάρχες δεν θα έχουν πουθενά να κρυφτούν.

Σαρλ Μισέλ: Δεν μπορούμε να προσφέρουμε επ’ αόριστον κλάδο ελαίας στη Ρωσία

Οι χώρες της Δύσης δεν μπορούν να συνεχίζουν να τείνουν επ’ αόριστον «κλάδο ελαίας» ενώ η Ρωσία κλιμακώνει την ένταση κατά μήκος των ουκρανικών συνόρων, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

«Το μεγάλο ερώτημα παραμένει: θέλει το Κρεμλίνο τον διάλογο;», ανέφερε ο Σαρλ Μισέλ στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια.

«Δεν μπορούμε να προσφέρουμε επ’ αόριστον κλάδο ελαίας ενώ η Ρωσία πραγματοποιεί δοκιμές πυραύλων και συνεχίζει να συγκεντρώνει στρατεύματα», στα ουκρανικά σύνορα, πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή φωτο: Reuters/AP


Exit mobile version