Όσμπορν: Θεσμοθετεί τα πρωτογενή πλεονάσματα στη Βρετανία

Την υποχρέωση επίτευξης πρωτογενών πλεονασμάτων, στα χρόνια που η οικονομία είναι εύρωστη,, αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν.

“Σε κανονικούς καιρούς, οι κυβερνήσεις της αριστεράς όπως και της δεξιάς θα πρέπει να δημιουργούν ένα πρωτογενές πλεόνασμα ώστε να μειώνουν το χρέος και να προετοιμάζονται για ένα αβέβαιο μέλλον”, αναμένεται να πει απόψε ο συντηρητικός υπουργός Οικονομικών κατά τη διάρκεια της ετήσιας ομιλίας του στο Μάνσιον Χάουζ ενώπιον της λονδρέζικης χρηματοπιστωτικής κοινότητας, σύμφωνα με αποσπάσματα της ομιλίας του που δόθηκαν εκ των προτέρων στη δημοσιότητα. 

Η κυβέρνηση θα εγγράψει κατά συνέπεια αυτή την αρχή στον προϋπολογισμό που θα παρουσιάσει στις 8 Ιουλίου “για να χαράξει πάνω στο μάρμαρο αυτή τη μόνιμη δέσμευση υπέρ ενός πλεονάσματος”.

Θα πρέπει στη συνέχεια να ψηφιστεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων φέτος και στη συνέχεια το ύψος του πλεονάσματος θα υπολογίζεται ανά τακτά διαστήματα από το Γραφείο για την Παρακολούθηση του Προϋπολογισμού (OBR), το οποίο συνέστησε ο Όζμπορν το 2010 προκειμένου να κάνει ανεξάρτητες προβλέψεις για το μέγεθος της ανάπτυξης και των δανειακών αναγκών.

Θα επαφίεται στο OBR να κρίνει το κατά πόσον η οικονομία λειτουργεί με “κανονικό” τρόπο. Σε αντίθετη περίπτωση, όταν υπάρχει ύφεση για παράδειγμα, η κυβέρνηση θα μπορεί να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες και άρα να δημιουργήσει έλλειμμα.

Exit mobile version