Quantcast
Open Europe: Βαθιά διχασμένοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες για το προσφυγικό - enikonomia.gr
share

Open Europe: Βαθιά διχασμένοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες για το προσφυγικό

δημοσιεύτηκε:

Δεν υπάρχει ορατή λύση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την προσφυγική κρίση, υποστηρίζει σε ανάλυσή του το Open Europe, υπογραμμίζοντας τις πιέσεις που δέχεται η Ελλάδα.

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η Nina Schick, κατά τη διάρκεια όλων αυτών των ετών που το Open Europe παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Ε.Ε. είναι η πρώτη φορά που οι ηγέτες εμφανίζονται τόσο βαθιά διχασμένοι.

Οι αντεγκλήσεις και οι κατηγορίες κυριαρχούν και το χειρότερο είναι ότι η προσφυγική κρίση δεν παρουσιάζει κανένα σημάδι ύφεσης, σημειώνει η αναλύτρια του Open Europe.

Αν και οι βασικές αιτίες της κρίσης δεν αποτελούν σφάλμα της ΕΕ, θα πρέπει να είναι σε θέση να διατυπώσει κάποια απάντηση, και συγκεκριμένα, να κάνει μια διάκριση μεταξύ εκείνων που έρχονται στην Ευρώπη, οι οποίοι είναι πραγματικοί πρόσφυγες, και όσων δεν είναι πρόσφυγες, αλλά οικονομικοί μετανάστες.

Ποιες είναι οι προτάσεις μέχρι σήμερα: Υποχρεωτικές ποσοστώσεις για την αναδιανομή των αιτούντων άσυλο σε ολόκληρη την ΕΕ. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο ότι 160.000 αιτούντες άσυλο θα μετεγκατασταθούν σε όλη την ΕΕ.

Ένα μεγάλο μέρος πολιτικού κεφαλαίου «κάηκε», με τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, έξαλλες, και αρνούνται να λάβουν μέρος.

Μέχρι στιγμής έχουν μετεγκατασταθεί λιγότερα από 500 άτομα. Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιρλανδία δεν είναι υποχρεωτικό να λάβουν μέρος σε αυτό το καθεστώς, δεδομένου ότι έχουν ένα opt-out της πολιτικής ασύλου της ΕΕ.

(Ιρλανδία προσφέρθηκε οικειοθελώς να υποδεχθεί 3.500 πρόσφυγες, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε ότι θα υποδεχθεί 20.000 πρόσφυγες από τη Συρία απευθείας από τα στρατόπεδα προσφύγων στην περιοχή μέχρι το 2020.)

Η συμφωνία με την Τουρκία: Η ΕΕ κατέληξε σε συμφωνία 3 δισ. ευρώ με την Τουρκία, προκειμένου να τη βοηθήσει να κρατήσει περισσότερους μετανάστες στη χώρα, και να μειώσει την εισροή μεταναστών.

Υπήρξε μεγάλη αντιπαράθεση σχετικά με τη συνεισφορά κάθε κράτους -μέλους, ωστόσο τελικά υπήρξε συμφωνία.

Προς το παρόν η Τουρκία δεν έχει λάβει τα χρήματα, με τον πρόεδρο της χώρας R.T. Erdogan να απειλεί ότι θα στείλει στην Ε.Ε. λεωφορεία γεμάτα μετανάστες. Ιδιαίτερα κρίσιμη κρίνεται η Σύνοδος με τη συμμετοχή της Τουρκίας την επόμενη εβδομάδα.

Η κατασκευή των hot spots: Πέντε hotspots είναι πλέον σε λειτουργία στην Ελλάδα.

To Open Europe σημειώνει ότι η Ελλάδα έχει απειληθεί με αποβολή από τη Συνθήκη Σένγκεν, εάν δεν ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις.

Φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε:Μεγαλύτερη χρηματοδότηση για την Frontex (Οργανισμός Συνόρων της ΕΕ), για την αστυνόμευση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

Η συζήτηση μιας πανευρωπαϊκής συνοριακής δύναμης για την αστυνόμευση των συνόρων της ΕΕ υπήρξε αμφιλεγόμενη, καθώς προσκρούει στην εθνική συζήτηση για την κυριαρχία και τον έλεγχο.

Πρόσφατα, η Γερμανία, η Τουρκία και η Ελλάδα συμφώνησαν για τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ στις επιχειρήσεις διάσωσης των προσφύγων στο Αιγαίο.

Μεταρρύθμιση της Σένγκεν και του Δουβλίνου:Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών συμφώνησε χθες να διαπραγματευτεί αλλαγές για την ενίσχυση των ελέγχων ασφαλείας για τους πολίτες της ΕΕ κατά την είσοδό τους στο χώρο Σένγκεν.

(Οι έλεγχοι αυτοί προτάθηκαν στον απόηχο των επιθέσεων στο Παρίσι.)

Εν τω μεταξύ, οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις του συστήματος του Δουβλίνου (σύμφωνα με την οποία οι μετανάστες μπορούν να επιστρέφονται στο πρώτο σημείο εισόδου στην ΕΕ) δεν έχουν ακόμη κατατεθεί.

Συμφωνίες επαναπροώθησης: Η ΕΕ ήλπιζε στην υπογραφή συμφωνιών απέλασης με αφρικανικές και ασιατικές χώρες, προκειμένου να είναι σε θέση να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους, όσοι δεν πήραν άσυλο.  Ώστόσο στην πράξη πολλές από αυτές τις συμφωνίες δεν εφαρμόζονται.

Η ανθρωπιστική βοήθεια για τη Συρία και την περιοχή: Στη διεθνή διάσκεψη για να συγκεντρωθούν χρήματα για τη Συρία και την περιοχή στο Λονδίνο στις 4 Φεβρουαρίου, συγκεντρώθηκαν 11 δισ. δολ, για ανθρωπιστική βοήθεια.

Ωστόσο σύμφωνα με το Open Europe τίποτα δεν έχει τηρηθεί, ενώ η συμφωνία για τις ποσοστώσεις προσκρούει στις αντιρρήσεις των χωρών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης.

Η Αυστρία εξελίσσεται στο νέο κακό παιδί. της Ευρώπης, η Γερμανία δέχεται επικρίσεις για την πολιτική ανοικτών συνόρων, ενώ η Ελλάδα καλείται να σηκώσει μόνη της το βάρος των προσφυγικών ροών.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.