ΟΠΕΚ: Συμφωνία για περαιτέρω μειώσεις στην παραγωγή «μαύρου χρυσού»

Σε συμφωνία να συνεχιστούν οι περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου έως και τα τέλη του 2024 κατέληξαν οι χώρες του  ΟΠΕΚ+, ενώ η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε αμέσως, στο πλαίσιο της συμφωνίας,  εθελοντική μείωση της παραγωγής της, χωρίς να διευκρινίσει ούτε πότε θα το κάνει ούτε για πόσο χρονικό διάστημα θα συνεχίσει τις περικοπές.

Ήταν μια δύσκολη απόφαση η σημερινή, καθώς έπρεπε να ξεπεραστούν οι διαφωνίες ανάμεσα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τις αφρικανικές χώρες-μέλη, διαφωνίες που αφορούσαν τον τρόπο μέτρησης των περικοπών. Η σύνοδος των χωρών μελών του ΟΠΕΚ+ καθυστέρησε μάλιστα σήμερα να αρχίσει γιατί είχε ανοίξει νωρίτερα ένας κύκλος συναντήσεων με στόχο να ξεπεραστούν οι διαφωνίες και το παζάρι ήταν ζωηρό και μακροσκελές.

Τα ΗΑΕ ήθελαν να αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού της μείωσης της παραγωγής  και η πρόταση που έκανε θα σήμαινε μεγαλύτερη επιβάρυνσης για τα αφρικανικά κράτη που θα έπρεπε να εγκαταλείψουν ένα μέρος από την ποσόστωση που δεν χρησιμοποιούν.

Η συμφωνία για νέες μειώσεις της παραγωγής επιτεύχθηκε  μόλις δύο μήνες μετά την προηγούμενη περικοπή της παραγωγής μαύρου χρυσού, η οποία όμως δεν απέφερε την επιθυμητή αύξηση των τιμών.

Οι διαπραγματεύσεις κράτησαν επτά ώρες και τα μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για διαφωνίες μεταξύ των 23 χωρών που, όλες μαζί, κατέχουν το 60% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου.

Παρά την αιφνιδιαστική απόφαση, τον Απρίλιο, για μείωση της παραγωγής, η τιμή του πετρελαίου δεν εκτοξεύτηκε, όπως φοβούνταν πολλοί αναλυτές. Το Μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας κυμαίνεται σήμερα στα 76 δολάρια το βαρέλι ενώ το αμερικανικό αργό WTI στα 71 δολάρια, πολύ μακριά από τα 140 δολάρια που είχε φτάσει η τιμή τον Μάρτιο του 2022, στην αρχή του πολέμου στην Ουκρανία.

Η Ρωσία ήταν επιφυλακτική απέναντι στην περαιτέρω μείωση της παραγωγής, καθώς με το πετρέλαιο χρηματοδοτεί τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της στην Ουκρανία. Η Μόσχα δεν έχει να κερδίσει κάτι από την αύξηση της τιμής. Λόγω των δυτικών κυρώσεων, επιτρέπεται να εξάγει πετρέλαιο σε τιμή ίση ή μικρότερη των 60 δολαρίων ανά βαρέλι. Πάνω από αυτό το όριο, απαγορεύεται στις εταιρείες (ασφάλειες, ναυτιλιακές) να της παράσχουν τις υπηρεσίες τους για τη θαλάσσια μεταφορά του μαύρου χρυσού.

«Δεν είχαμε διαφωνίες. Είναι μια κοινή απόφαση που ελήφθη προς το συμφέρον της αγοράς», διαβεβαίωσε ο Νόβακ.

 

Exit mobile version