Καλύτερες προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία βλέπει ο ΟΟΣΑ για το 2021-2022 λόγω της σταδιακής υλοποίησης των εμβολιασμών, της πρόσθετης δημοσιονομικής στήριξης κυρίως στις ΗΠΑ και της καλύτερης αντίδρασης των οικονομιών στα μέτρα για τον περιορισμό του κορονοϊού. Αναλυτικά, ο Οργανισμός αναφέρει στην έκθεση του ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξηθεί 5,6% το 2021 και 4% το 2022. Οι προβλέψεις αυτές είναι σημαντικά υψηλότερες – κατά 1,4 ποσοστιαίες μονάδες για φέτος και κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες για το 2022 – σε σχέση με αυτές που είχε κάνει ο Οργανισμός τον Δεκέμβριο.
Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, το παγκόσμιο ΑΕΠ θα ξεπεράσει στα μέσα του 2021 το προ πανδημίας επίπεδό του, αλλά η παραγωγή και τα εισοδήματα σε πολλές χώρες θα κινούνται στα τέλη του 2022 σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά που αναμένονταν πριν από την πανδημία.
Για τον πληθωρισμό
Για τον πληθωρισμό, ο ΟΟΣΑ σημειώνει ότι έχουν αρχίσει να φαίνονται πιέσεις στις τιμές στις αγορές πρώτων υλών λόγω της ανάκαμψης της ζήτησης και προσωρινών διαταραχών στην προσφορά, «αλλά ο δομικός πληθωρισμός παραμένει ήπιος και συγκρατείται από την αδρανή παραγωγική δυναμικότητα σε όλο τον κόσμο».
Η αγορά εργασίας ανακάμπτει με αργό ρυθμό, με τα μέτρα στήριξης της απασχόλησης να εξακολουθούν να συμβάλλουν στη διατήρηση της απασχόλησης στην Ευρώπη και την Ιαπωνία. Ωστόσο, στις χώρες του ΟΟΣΑ υπάρχουν σχεδόν 10 εκατομμύρια περισσότεροι άνεργοι σε σχέση με την περίοδο πριν από την κρίση, ενώ έχουν μειωθεί τα ποσοστά απασχόλησης. Ο συνολικός αριθμός των ωρών εργασίας στις μεγάλες αναπτυγμένες οικονομίας παραμένει περίπου 5% χαμηλότερος σε σχέση με πριν από την πανδημία.
Η βασική προτεραιότητα της πολιτικής είναι η διασφάλιση της παραγωγής εμβολίων και υλοποίησης των εμβολιασμών όσο το δυνατόν ταχύτερα σε όλο τον κόσμο «για να σωθούν ζωές, διατηρηθούν τα εισοδήματα και περιορισθεί η δυσμενής επίπτωση των περιοριστικών μέτρων στην ευημερία», σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.
Η δημοσιονομική στήριξη
Η δημοσιονομική στήριξη θα πρέπει να εξαρτάται από την οικονομική κατάσταση και τον ρυθμό των εμβολιασμών, ενώ ο ΟΟΣΑ τονίζει ότι πρέπει να αποφευχθεί μία πρόωρη σύσφιξη της δημοσιονομικής πολιτικής. Για τη στήριξη στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, αναφέρει ότι είναι δικαιολογημένο να συνεχισθούν έως ότου οι εμβολιασμοί επιτρέψουν μία σημαντική χαλάρωση των περιορισμών στις διαπροσωπικές δραστηριότητες, αλλά τονίζει ότι θα πρέπει να εστιάσει σε επιχορηγήσεις και συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο παρά με δάνεια
ΟΟΣΑ: Τι “βλέπει” για την παγκόσμια οικονομία
δημοσιεύτηκε:
22:58
, 9 Μάρτιος 2021
Διεθνή
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα
2 ώρες πριν
Οι πολιτικές εφημερίδες 10/1/2025
2 ώρες πριν
Οι οικονομικές εφημερίδες 10/1/2025
2 ώρες πριν
Οι πολιτικές εφημερίδες 10/1/2025
2 ώρες πριν
Οι οικονομικές εφημερίδες 10/1/2025
3 ώρες πριν