Οι ΗΠΑ έχουν να κάνουν «πολλή δουλειά» προκειμένου να μεταρρυθμίσουν το ποινικό τους σύστημα και για να καταστήσουν πιο ανθρώπινο το περιβάλλον των σωφρονιστικών ιδρυμάτων, όπως αναφέρει σε άρθρο του στη Νομική Επιθεώρηση του Χάρβαρντ (Harvard Law Review) ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.
Το 56 σελίδων άρθρο του Ομπάμα είναι ταυτόχρονα ένας απολογισμός των πεπραγμένων της κυβέρνησής του στο θέμα αυτό και μια έκκληση προς τον διάδοχό του Ντόναλντ Τραμπ, που δεν κατονομάζεται, προκειμένου να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις που παρουσιάζονται ως κρίσιμης σημασίας, αλλά έχουν μείνει ανολοκλήρωτες.
«Πολύ απλά δεν μπορούμε επιτρέπουμε πια να δαπανώνται 80 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο στο σωφρονιστικό σύστημα, να βάζουμε έναν σταυρό σε 70 εκατομμύρια Αμερικανούς –δηλαδή σχεδόν σε έναν στους τρεις ενήλικες—που έχουν ποινικό μητρώο, να αφήνουμε ελεύθερους κάθε χρόνο 600.000 κρατούμενους χωρίς να έχουμε ένα καλύτερο σύστημα επανένταξης στην κοινωνία, ούτε να αγνοούμε τα 2,2 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες που βρίσκονται στις αμερικανικές φυλακές», υπογράμμισε ο Ομπάμα.
Στο άρθρο του με τίτλο «Ο ρόλος του προέδρου στην πρόοδο της μεταρρύθμισης του ποινικού συστήματος», ο Ομπάμα, που είναι πρώην καθηγητής συνταγματικού δικαίου και απόφοιτος του Χάρβαρντ, αναφέρεται σε κάποια από τα θέματα που τον απασχολούσαν καθόλη τη διάρκεια της θητείας του στην προεδρία, όπως η αυστηροποίηση των νόμων για την οπλοκατοχή.
«Ας μην το περιφρονούμε: η βία που προέρχεται από τα όπλα είναι μια επιδημία που πλήττει το σύνολο της χώρας μας», εκτιμά ο απερχόμενος πρόεδρος.
«Αν σκεφτούμε μόνο την τελευταία δεκαετία, περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επεισόδια με όπλα και εκατομμύρια άλλοι ήταν θύματα επίθεσης, κλοπής και άλλων εγκλημάτων με όπλο», πρόσθεσε.
«Και στη διάρκεια της ίδιας περιόδου σχεδόν 200.000 άνθρωποι –μεταξύ αυτών γείτονές μας, φίλοι μας, μέλη της οικογένειάς μας—αυτοκτόνησαν με όπλο», συνεχίζει ο Ομπάμα.
Σε άλλο κεφάλαιο του άρθρου του ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρεται στο πρόβλημα του υπερπληθυσμού στις αμερικανικές φυλακές, καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία οι κρατούμενοι φτάνουν τα 2,2 εκατομμύρια, την ώρα που το 1980 ήταν μόνο μισό εκατομμύριο.
Ο Ομπάμα τάχθηκε υπέρ των εναλλακτικών μορφών έκτισης ποινών για κάποια αδικήματα και τους τελευταίους μήνες της θητείας του μείωσε τις ποινές εκατοντάδων κρατούμενων που είχαν καταδικαστεί κυρίως για εγκλήματα που συνδέονται με τα ναρκωτικά.
Τέλος, ο Ομπάμα τάχθηκε υπέρ της αποκατάστασης το δικαιώματος «του εκλέγειν για όσους έχουν εκπληρώσει το χρέος τους στην κοινωνία».
«Περισσότεροι από 6 εκατομμύρια Αμερικανοί, εκ των οποίων ένα δυσανάλογο ποσοστό μαύρων, στερούνται του δικαιώματος αυτού εξαιτίας κάποιας παλιάς καταδίκης», εξηγεί.