Αν απαιτούνταν μια απόδειξη ότι με την πολιτική της η ΕΚΤ εξασθενεί τις δυνάμεις τιθάσευσης των αγορών, τότε αυτή κατατέθηκε την Τρίτη, γράφει η γερμανική εφημερίδα Die Welt σε άρθρο με τίτλο «Το θαύμα των ομολόγων στην Ιταλία» και επισημαίνει: «Για πρώτη φορά στην ιστορία της η Ιταλία εκδίδει ομόλογο διάρκειας 50 ετών. Και το ενδιαφέρον είναι ότι οι επενδυτές «σκοτώνονται» να το αποκτήσουν. Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg οι παραγγελίες ξεπερνούν ήδη τα 18 δις ευρώ, με την ζήτηση να είναι έξι φορές μεγαλύτερη από την προσφορά.
Η Ιταλία πέτυχε το σκοπό της χωρίς καν να υποσχεθεί υψηλό επιτόκιο. Μόλις 2,85% θα λάβουν οι επενδυτές μετά από… μισό αιώνα. Σημειώνουμε ότι μόνο πέντε χρόνια πριν, η Ιταλία αναγκαζόταν να καταβάλει υψηλότερο επιτόκιο ακόμα και σε ομόλογα τρίμηνης διάρκειας, αλλά και ότι η οικονομία της χώρας δεν βρίσκεται σήμερα σε καλύτερη θέση από ότι το 2011. Οι ιταλικές τράπεζες βιώνουν βαθιά κρίση και ουδείς είναι σε θέση να προβλέψει αν θα χρειαστεί παρέμβαση του ιταλικού δημοσίου για τη διάσωσή τους. Ήδη σήμερα η Ιταλία καταγράφει το δεύτερο πιο υψηλό ποσοστό δημοσίου χρέους στην ευρωζώνη σε σχέση με το ΑΕΠ με 132%.
Χρηματιστές αποδίδουν το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για το ομόλογο «μακράς διαρκείας» του ιταλικού δημοσίου στο πρόγραμμα μαζικής αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ. Από ό,τι όλα δείχνουν πολλοί επενδυτές αναμένουν ότι μέχρι το τέλος του έτους η Φρανκφούρτη θα επεκτείνει τις αγορές της και στα ομόλογα τριακονταετούς διάρκειας.
Το επιτόκιο του 2,8% δεν είναι και άσχημο
Το ομόλογο του ιταλικού δημοσίου έχει διάρκεια μέχρι το 2067. Τα υπερβολικά χαμηλά επιτόκια στις κεφαλαιαγορές δίνουν σε όλο και περισσότερες χώρες με μεγάλο δημόσιο χρέος κίνητρα για την έκδοση ομολόγων «μακράς διαρκείας». Μόνο φέτος Ισπανία, Γαλλία, και Βέλγιο προχώρησαν στην έκδοση πεντηκονταετούς ομολόγου. Η Ιρλανδία «έριξε» μάλιστα στην αγορά ομόλογο διάρκειας 100 ετών.
Το επιτόκιο του 2,8%, που υπόσχεται το ομόλογο του ιταλικού δημοσίου, μοιάζει σχετικά μικρό αν αναλογιστούμε τη διάρκεια των 50 ετών, αλλά και την κατάσταση της ιταλικής οικονομίας. Αν όμως συγκρίνουμε το επιτόκιο με άλλα τότε καταλήγουμε στο ότι δεν είναι και τόσο χαμηλό. Αρκεί να αναφέρουμε ότι το τριακονταετές ομόλογο του γερμανικού δημοσίου έχει απόδοση μόλις 0,5%!
Με δεδομένη την απουσία ομολόγων με ελκυστικά επιτόκια στις αγορές δεν παίζει καν ρόλο ότι η έκθεση του ΔΝΤ για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις για την πορεία της ιταλικής οικονομίας. Για το 2016 οι οικονομολόγοι αναμένουν ανάπτυξη μόλις 0,8% και για το 2017 0,9%. Η αναιμική αυτή ανάπτυξη δεν αρκεί για να δώσει λύση στην τραπεζική κρίση που ταλανίζει την Ιταλία. Η οικονομία της χώρας βρίσκεται σε φαύλο κύκλο. Οι προβληματικές τράπεζες συμπιέζουν την ανάπτυξη, η ασθενική ανάπτυξη δεν αφήνει τις τράπεζες να πάρουν ανάσα. Μόνο τα κόκκινα δάνεια φθάνουν σήμερα τα 360 δις ευρώ. Όλα αυτά τα στοιχεία δεν φαίνεται ωστόσο να δρουν αποτρεπτικά για τους επενδυτές».
Πηγή: DW