Quantcast
Ολοένα ασφαλέστερες πτήσεις παρά τους κινδύνους - enikonomia.gr
share

Ολοένα ασφαλέστερες πτήσεις παρά τους κινδύνους

δημοσιεύτηκε:

Το 2016 σημαδεύτηκε από αρκετές νέες αεροπορικές τραγωδίες. Παρόλα αυτά καταγράφεται στην ιστορία ως μια από τις ασφαλέστερες χρονιές στον κλάδο της αεροπλοΐας.


Ολοένα πιο μακριά, ολοένα περισσότερο, όλο και πιο φθηνά: αυτές είναι η προφανείς τάσεις στον κλάδο της αεροπλοΐας σήμερα. Τα 3,7 δισεκατομμύρια έφτασαν οι επιβάτες των αεροπορικών εταιρειών παγκοσμίως το 2016, συνεισφέροντας καθοριστικά στην περαιτέρω αύξηση του τζίρου στον κλάδο. Αυτός προσφέρει, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ασφαλιστικού ομίλου AGCS, 58 εκατομμύρια θέσεις εργασίας διεθνώς. Επιπλέον, τα αεροσκάφη γίνονται ολοένα πιο σύγχρονα και πραγματοποιούν δρομολόγια που παλαιότερα φάνταζαν αδύνατες.

Παράλληλα ο αριθμός των θανατηφόρων αεροπορικών ατυχημάτων σημειώνει διαρκώς πτωτική τάση, όπως καταδεικνύουν στοιχεία του φορέα JACDEC στο Αμβούργο, το οποίο ειδικεύεται στην αξιολόγηση δεδομένων που αφορούν συντριβές αεροσκαφών, αλλά και αντίστοιχα στοιχεία του Δικτύου Ασφαλούς Αεροπλοΐας (ASN) με έδρα στην Ολλανδία. Η χρονιά που πέρασε θεωρείται μάλιστα από ειδικούς αναλυτές μία από τις ασφαλέστερες της ιστορίας του κλάδου. Στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ η πιθανότητα θανάσιμου ατυχήματος με το ποδήλατο είναι αισθητά μεγαλύτερη σε σχέση με την αντίστοιχη στο αεροσκάφος.

Ο εκσυγχρονισμός των αεροπορικών στόλων σε παγκόσμια κλίμακα και η εντεινόμενη αυτοματοποίηση εντός του πιλοτηρίου έχουν ως αποτέλεσμα τα αεροπορικά δυστυχήματα σήμερα να οφείλονται κατά κανόνα σε ανθρώπινα λάθη και όχι σε τεχνική βλάβη.

Αδύναμος κρίκος ο άνθρωπος;


Εξελίσσεται επομένως ο άνθρωπος σε αχίλλειο πτέρνα για την αεροπλοΐα; Ο συνιδρυτής του φορέα JACDEC Γιαν-Άρβεντ Ρίχτερ αποδίδει σε ανάλυσή του για το εξειδικευμένο περιοδικό Aero International τον θετικό απολογισμός ασφαλείας για το 2016 στην εν μέρει βελτιωμένη εκπαίδευση του προσωπικού των πληρωμάτων. Ωστόσο, παραδέχεται ότι οι κυβερνήτες και συγκυβερνήτες επιβαρύνονται περισσότερο σε σχέση με το παρελθόν λόγω μεγαλύτερης εργασιακής πίεσης που προκαλεί η εντατικοποίηση των ωρών εργασίας.

«Πολλοί πιλότοι είναι υπερβολικά κουρασμένοι, αυτό σίγουρα είναι ένα θέμα», δήλωσε ο Ρίχτερ στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa.

Όπως και στους τομείς της αυτοκίνησης και των σιδηροδρομικών συγκοινωνιών, έτσι και στην αεροπλοΐα, διεξάγονται συζητήσεις σχετικά με το μέλλον του κλάδου, περί πλήρους αυτοματοποιημένης, αυτόνομης πτήσης, χωρίς καν πλήρωμα. Από τεχνική άποψη θεωρείται εφικτό. Αεροσκάφη που πετούν χωρίς προσωπικό από την αφετηρία Α στον προορισμό Β. Ωστόσο, οι ψυχολογικοί ενδοιασμοί του επιβατικού κοινού απέναντι σε μια τέτοια ιδέα δεν θα ήταν πολύ εύκολο να ξεπεραστούν σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Όπως επισημαίνει ο Γιαν-Άρβεντ Ρίχτερ, «η αυτόνομη πτήση θα γίνει πραγματικότητα, αλλά μέχρι τότε ενδέχεται να μεσολαβήσουν ακόμη πολλές γενιές αεροσκαφών».

Πηγή: DW

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.