Εκατοντάδες Ολλανδοί συμμετείχαν την Παρασκευή σε μια εθνική συζήτηση για το ισλάμ στο πιο μεγάλο τέμενος της χώρας, πέντε ημέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές στις οποίες, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το αντιισλαμικό κόμμα του Γκέερτ Βίλντερς φαίνεται να κερδίζει τη δεύτερη θέση.
Μεγάλος απών της συζήτησης, στην οποία συμμετείχαν μεσαίου και μικρού μεγέθους κόμματα της Ολλανδίας, ήταν ο ίδιος ο Βίλντερς, αν και το όνομά του αναφέρθηκε συχνά, καθώς έχει υποσχεθεί ότι αν γίνει πρωθυπουργός θα απαγορεύσει την πώληση του Κορανίου, θα κλείσει τα τεμένη αλλά και τα σύνορα της χώρας στους μουσουλμάνους μετανάστες.
Περίπου 400 άνθρωποι έθεσαν ερωτήσεις, χειροκρότησαν, γιουχάρισαν, φώναξαν, γέλασαν στο εντυπωσιακό τέμενος Έσαλαμ του Ρότερνταμ στη διάρκεια μιας πολύ έντονης συζήτησης με θέμα τη θρησκεία αυτή που έχει αναχθεί σε ένα από τα βασικά ζητήματα της προεκλογικής εκστρατείας ενόψει των βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν την Τετάρτη 15 Μαρτίου.
Μιλώντας για θέματα που αφορούσαν την ολλανδική ταυτότητα, τις διακρίσεις, τον τζιχαντισμό και τον διαχωρισμό κράτους- εκκλησίας, οι συμμετέχοντες εξέφρασαν τις ανησυχίες τους, τους φόβους τους και τη δυσκολία τους να κατανοήσουν τον διχασμό που αισθάνονται στην κοινωνία.
«Έχω γίνει κάποιος άλλος στα μάτια των άλλων;», διερωτήθηκε ο μπλόγκερ Νουρντίν Βίλντεμαν. «Χωρίς αμφιβολία ο κίνδυνος του Ισλαμικού Κράτους και άλλων εξτρεμιστικών τρομοκρατικών οργανώσεων έχει κάνει τους ανθρώπους να κοιτούν διαφορετικά», πρόσθεσε.
«Βλέπω πολλούς μουσουλμάνους που απομονώνονται, που κάθονται στη γωνία και σκέφτονται: “θα περάσει”», επεσήμανε ο δήμαρχος του Ρότερνταμ Άχμεντ Αμπουταλέμπ που ανήκει στο Εργατικό Κόμμα, «όμως δεν περνά διότι είσαι απλώς θεατής, μένεις πίσω».
Στην Ολλανδία, μια χώρα που προέτασσε για καιρό την ανεκτικότητά της, ο Βίλντερς ξεκίνησε τον Φεβρουάριο την προεκλογική του εκστρατεία με μια επίθεση κατά «των μαροκινών καθαρμάτων», τα οποία λέει ότι θέλει να διώξει από τη χώρα «για να την επιστρέψει στον ολλανδικό λαό».
Στην Ολλανδία οι μουσουλμάνοι είναι 840.000 με 960.000 και αποτελούν το 5% του πληθυσμού της χώρας. Η πλειονότητα έχει καταγωγή από την Τουρκία και το Μαρόκο, σύμφωνα με την ολλανδική στατιστική υπηρεσία.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD) του φιλελεύθερου πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε παραμένει πρώτο και φαίνεται ότι θα κερδίσει 24 έδρες. Δεύτερα εμφανίζονται το Κόμμα για την Ελευθερία (PVV) του Βίλντερς και η Χριστιανική Δημοκρατική Έκκληση (CDA) με 22 έδρες, ενώ οι οικολόγοι με 20 έδρες σε σύνολο 120.