Ολλανδία: Σκληρή αντιπαράθεση Ρούτε- Βίλντερς ενόψει των κρίσιμων εκλογών

Η τηλεμαχία μεταξύ του Ολλανδού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε και του ακροδεξιού αντιπάλου του Γκέερτ Βίλντερς ολοκληρώθηκε χθες με μια έντονη αντιπαράθεση για το μέλλον της χώρας.

Η μονομαχία μεταξύ των δύο ανδρών πραγματοποιήθηκε μετά τη διπλωματική κρίση που ξέσπασε το Σαββατοκύριακο μεταξύ της Ολλανδίας και της Τουρκίας, αφού οι ολλανδικές αρχές απαγόρευσαν τη διεξαγωγή εκδηλώσεων υπέρ του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Θέλω η Ολλανδία να είναι η πρώτη χώρα που θα ανακόψει τον κακό λαϊκισμό», τόνισε ο Ρούτε, αναφερόμενος στο Brexit και το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ.

Η τηλεμαχία αυτή αναμενόταν ότι θα επηρεάσει το 60% των ψηφοφόρων που παραμένουν αναποφάσιστοι, την ώρα που οι βουλευτικές εκλογές στην Ολλανδία θεωρούνται βαρόμετρο για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, εν αναμονή μάλιστα και δύο ακόμη εκλογικών αναμετρήσεων, στη Γαλλία και τη Γερμανία.

«Μπορούμε να πούμε ότι αυτές οι εκλογές είναι οι προημιτελικοί για να προσπαθήσουμε να εμποδίσουμε τη νίκη του κακού λαϊκισμού», είχε δηλώσει χθες το απόγευμα ο Ρούτε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Οι ημιτελικοί θα διεξαχθούν τον Απρίλιο και τον Μάιο στη Γαλλία και στη συνέχεια ο τελικός στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο».

Όμως «δεν παίζω στους προημιτελικούς», του απάντησε ο Βίλντερς στο τέλος της τηλεοπτικής τους αντιπαράθεσης. «Παίζω έναν τελικό, έναν τελικό κατά των ψευτών, κατά των νομοθετών».

Ο ακροδεξιός πολιτικός έχει δεσμευθεί, αν εκλεγεί πρωθυπουργός, να απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα στους μουσουλμάνους, να απαγορεύσει την πώληση του Κορανίου και να κλείσει τεμένη, στη χώρα αυτή όπου περίπου το 5% του πληθυσμού είναι μουσουλμάνοι.

«Αν θέλετε τα χρήματα να πάνε στους αιτούντες άσυλο, στις Βρυξέλλες και την Αφρική, αντί να μείνουν σε εμάς, ψηφίστε το VVD» του Μαρκ Ρούτε, τόνισε ο Βίλντερς. «Όμως αν θέλετε η Ολλανδία να γίνει ξανά δική μας, τότε διώξτε αυτό τον άνδρα και βάλτε εμένα» στο πρωθυπουργικό γραφείο, συνέχισε.

Οι δύο άνδρες γνωρίζονται καλά μεταξύ τους καθώς στο παρελθόν έχουν συνεργαστεί: πρώην μέλος του Λαϊκού Φιλελεύθερου και Δημοκρατικού Κόμματος (VVD) ο Γκέερτ Βίλντερς και το Κόμμα για την Ελευθερία (PVV) αποχώρησαν από την πρώτη κυβέρνηση Ρούτε το 2012.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός κατήγγειλε χθες «την πολιτική κρίση» στην οποία βύθισε ο Βίλντερς τη χώρα, κατηγορώντας τον ότι έχει «ριζοσπαστικοποιηθεί» και για τις «ακραίες δηλώσεις» του εις βάρος των Ολλανδομαροκινών. «Δεν θα συνεργαστώ με ένα τέτοιο κόμμα, κύριε Βίλντερς, όχι μόνο στην κυβέρνηση, ποτέ», υπογράμμισε ο Ρούτε.

Παράλληλα ο Ολλανδός πρωθυπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο να ζητήσει συγγνώμη επειδή το Σάββατο η χώρα απέλασε την Τουρκάλα υπουργό Οικογενειακών Υποθέσεων, όμως ζήτησε να υπάρξει «αποκλιμάκωση» της έντασης με την Τουρκία.

Ο Βίλντερς από την πλευρά του ζήτησε μέσω ανάρτησής του στο Twitter από την ολλανδική κυβέρνηση να αυξήσει την πίεση στην Άγκυρα: «Απελάστε τον Τούρκο πρεσβευτή στην Ολλανδία και όλη του την ομάδα».

«Υπάρχει μια διαφορά μεταξύ του να στέλνεις tweets από τον καναπέ σου και του να κυβερνάς τη χώρα», απάντησε ο Ρούτε. «Όταν κυβερνάμε τη χώρα, λαμβάνουμε λογικές αποφάσεις».

Παρόλα αυτά ο ακροδεξιός βουλευτής δήλωσε ότι είχε προειδοποιήσει το VVD για την Τουρκία, τον εξισλαμισμό, τον Ερντογάν: «Με εκδίωξαν από το κόμμα (…) δεν με άκουσαν».

Υποψήφιος για μια τρίτη θητεία, ο Ρούτε «μάχεται πολύ σκληρά» για να απωθήσει τον Βίλντερς. Το VVD εμφανίζεται να κερδίζει την πρώτη θέση στις εκλογές, βάσει των τελευταίων δημοσκοπήσεων, λαμβάνοντας 23 με 27 έδρες στο κοινοβούλιο σε σύνολο 150.

Τα ποσοστά του κόμματος του Βίλντερς φαίνεται να μειώνονται τις τελευταίες εβδομάδες και αναμένεται να κερδίσει από 19 ως 23 έδρες.

Αν και η νίκη του ακροδεξιού μοιάζει απίθανη στα μάτια των αναλυτών, η ιδεολογία του που απευθύνεται σε ένα σημαντικό κομμάτι του ολλανδικού πληθυσμού «είναι εδώ για να μείνει», σύμφωνα με τη Μόνικα Σίε Ντχιάν Χο διευθύντρια του ινστιτούτου Clingendael της Χάγης.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Exit mobile version