Ολάντ: Στις διαπραγματεύσεις για τη Συρία πρέπει να μετέχουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι

Στις διαπραγματεύσεις για τη Συρία θα πρέπει να μετέχουν όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές και αυτές θα πρέπει να γίνουν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ στην τελευταία ομιλία του προς το διπλωματικό σώμα της Γαλλίας πριν από την ολοκλήρωση της προεδρικής του θητείας τον Μάιο.

Οι διαπραγματεύσεις “θα πρέπει να γίνουν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, στο πλαίσιο που έχει οριστεί ήδη από το 2012 στη Γενεύη. Οι παράμετροι έχουν ήδη τεθεί. Επομένως απομένει να συγκεντρωθούν οι ενδιαφερόμενες πλευρές, όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές, εκτός από τις φανατικές οργανώσεις και τους εξτρεμιστές και να δράσουν εντός του πλαισίου της Γενεύης”, υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος.

Η δήλωση αυτή γίνεται καθώς πλησιάζουν οι διαπραγματεύσεις που προβλέπεται να διεξαχθούν στις 23 Ιανουαρίου στο Καζακστάν υπό την αιγίδα της Ρωσίας και της Τουρκίας. Η Μόσχα, σύμμαχος της κυβέρνησης της Δαμασκού, και η Άγκυρα, η οποία υποστηρίζει τους αντάρτες, βοήθησαν στη σύναψη συμφωνίας για μια γενική εκεχειρία στη Συρία η οποία τέθηκε σε ισχύ στις 30 Δεκεμβρίου.

Ωστόσο εξακολουθεί να τίθεται θέμα όσον αφορά ποιοι θα προσκληθούν να μετάσχουν στις διαπραγματεύσεις στην Αστάνα και ποιοι θα είναι οι στόχοι της συνάντησης. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι εκπρόσωποι της συριακής κυβέρνησης και ορισμένων ενόπλων οργανώσεων θα προσκληθούν, αλλά όχι οι πολιτικοί εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης που έχει αναγνωρίσει η διεθνής κοινότητα.

Η σύνοδος της Αστάνα αναμένεται να δημιουργήσει ένα προηγούμενο για τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις της Γενεύης, τις οποίες έχει ορίσει για τις 8 Φεβρουαρίου ο απεσταλμένος του ΟΗΕ Στάφαν ντε Μιστούρα.

Ο Ολάντ επανέλαβε ότι ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ “δεν θα μπορούσε να είναι η λύση του προβλήματος”. “Πάντοτε έλεγα ότι είναι απαραίτητη μια πολιτική μετάβαση στη Συρία η οποία θα απαιτούσε να μην αποκλειστεί κανένας από τους παράγοντες της περιοχής και να συνομιλήσουν όλοι, συμπεριλαμβανομένου του καθεστώτος”, πρόσθεσε.

“Οφείλουμε να εμπλέξουμε όλους τους παράγοντες της περιοχής και δεν αποκλείω κανέναν”, σημείωσε, αναφερόμενος κυρίως στο Ιράν, άλλον σημαντικό σύμμαχο της συριακής κυβέρνησης στην περιοχή.

Καμία από τις προηγούμενες ενδοσυριακές διαπραγματεύσεις δεν επέτρεψε την έναρξη μιας διαδικασίας για τον τερματισμό της σύγκρουσης, η οποία έχει προκαλέσει περισσότερους από 310.000 θανάτους και την εγκατάλειψη του συριακού εδάφους από εκατομμύρια ανθρώπους που είτε εκτοπίστηκαν είτε έγιναν πρόσφυγες σε άλλες χώρες.

Την ίδια ώρα ο Γάλλος πρόεδρος σημείωσε ότι οι συνομιλίες του Παρισιού για την ειρηνευτική διαδικασία για τη Μέση Ανατολή, οι οποίες προβλέπεται να γίνουν την Κυριακή, δεν αποσκοπούν στην υποκατάσταση των διμερών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους.

Ο Ολάντ πρόσθεσε επίσης κατά την ίδια ομιλία του ότι είναι εξαιρετικά ανησυχητική η αύξηση της βίας στη Λιβύη, αλλά σημείωσε ότι η διαίρεση της χώρας αυτής δεν αποτελεί επιλογή.


Exit mobile version