Επιφυλακτικός στις προτάσεις του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για τη μεταρρύθμιση της ΕΕ και της Ευρωζώνης δεν εμφανίζεται μόνον ο πολιτικός κόσμος της Γερμανίας. Ενδοιασμούς εκφράζουν και κορυφαίοι οικονομολόγοι.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το 58% των συνολικά 129 ερωτηθέντων οικονομολόγων απορρίπτουν την πρόταση για έναν κοινό υπουργό Οικονομικών της Ευρωζώνης ενώ υπέρ εκφράζεται μόλις το 29%. Το 60% τάσσεται την ίδια ώρα κατά ενός κοινού προϋπολογισμού ενώ υπέρ της ιδέας εκφράζεται το 33%.
Σε περίπτωση ωστόσο που υπάρξει τελικώς συμφωνία για τη δημιουργία θέσης κοινού υπουργού Οικονομικών, οι Γερμανοί οικονομολόγοι εκτιμούν ότι βασική του αποστολή θα πρέπει να είναι η παρακολούθηση και ο έλεγχος των δημοσιονομικών κανόνων (62% υπέρ, 26% κατά).
«Ένας υπουργός Οικονομικών της Ευρωζώνης θα χρειαζόταν προϋπολογισμό και αρμοδιότητες. Αυτό θα μπορούσε να σημάνει την απαρχή μιας ένωσης μεταφοράς κεφαλαίων και αυτό δεν το θέλουμε», σχολιάζει ο επικεφαλής του Κέντρου Δημοσιονομικών και Πολιτικής Οικονομίας του Ifo, Νίκλας Ποτράφκε.
Θέλουμε τις ΗΠΕ ή όχι;
Διαφορετική η ανάγνωση του Αντρέας Πάιχλ από το Ινστιτούτο Ifo: «Η πολιτική θα πρέπει να αποφασίσει εάν θέλει τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης ή εάν θέλει να επιστρέψει στο γερμανικό μάρκο. Μια νομισματική ένωση χωρίς περισσότερη εμβάθυνση και η οποία δεν διασφαλίζεται έναντι ασύμμετρων απειλών, δεν μπορεί να λειτουργήσει».
Αρνητικά βλέπουν οι περισσότεροι οικονομολόγοι που συμμετείχαν στην έρευνα και το ενδεχόμενο της κοινής εγγύησης των τραπεζικών καταθέσεων. Το 51% τάσσεται κατά, το 26% υπέρ αλλά υπό προϋποθέσεις ενώ το 20% ανεπιφύλακτα υπέρ. Η πλειονότητα των Γερμανών οικονομολόγων, τέλος, πιστεύει ότι ο προϋπολογισμός της ΕΕ εν γένει θα πρέπει να μειωθεί.
Πηγή Πληροφοριών: DW