Quantcast
Οικονομικό Ινστιτούτο Ifo: Θέλουμε τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης ή όχι; - enikonomia.gr
share

Οικονομικό Ινστιτούτο Ifo: Θέλουμε τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης ή όχι;

δημοσιεύτηκε:

Επιφυλακτικός στις προτάσεις του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για τη μεταρρύθμιση της ΕΕ και της Ευρωζώνης δεν εμφανίζεται μόνον ο πολιτικός κόσμος της Γερμανίας. Ενδοιασμούς εκφράζουν και κορυφαίοι οικονομολόγοι.

Με περισσή επιφύλαξη αντιδρούν οι Γερμανοί οικονομολόγοι στις προτάσεις του Μακρόν για τη μεταρρύθμιση της ΕΕ και της Ευρωζώνης ειδικότερα. Αυτό προκύπτει από δημοσκόπηση που διενήργησε το οικονομικό Ινστιτούτο Ifo του Μονάχου σε συνεργασία με την Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το 58% των συνολικά 129 ερωτηθέντων οικονομολόγων απορρίπτουν την πρόταση για έναν κοινό υπουργό Οικονομικών της Ευρωζώνης ενώ υπέρ εκφράζεται μόλις το 29%. Το 60% τάσσεται την ίδια ώρα κατά ενός κοινού προϋπολογισμού ενώ υπέρ της ιδέας εκφράζεται το 33%.

Σε περίπτωση ωστόσο που υπάρξει τελικώς συμφωνία για τη δημιουργία θέσης κοινού υπουργού Οικονομικών, οι Γερμανοί οικονομολόγοι εκτιμούν ότι βασική του αποστολή θα πρέπει να είναι η παρακολούθηση και ο έλεγχος των δημοσιονομικών κανόνων (62% υπέρ, 26% κατά).

«Ένας υπουργός Οικονομικών της Ευρωζώνης θα χρειαζόταν προϋπολογισμό και αρμοδιότητες. Αυτό θα μπορούσε να σημάνει την απαρχή μιας ένωσης μεταφοράς κεφαλαίων και αυτό δεν το θέλουμε», σχολιάζει ο επικεφαλής του Κέντρου Δημοσιονομικών και Πολιτικής Οικονομίας του Ifo, Νίκλας Ποτράφκε.

Θέλουμε τις ΗΠΕ ή όχι;

Ιδιαίτερα καυστικός και ο Ούλριχ Μπλουμ ο οποίος διδάσκει Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Χάλε-Βίτενμπεργκ: «Σε οικονομικό και δημοσιονομικό επίπεδο η Ευρώπη έχει μια κακή παράδοση παραβίασης συνθηκών και κανόνων. Γι΄ αυτό θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όσον αφορά την εκχώρηση περαιτέρω θεμελιωδών κυριαρχικών δικαιωμάτων».

Διαφορετική η ανάγνωση του Αντρέας Πάιχλ από το Ινστιτούτο Ifo: «Η πολιτική θα πρέπει να αποφασίσει εάν θέλει τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης ή εάν θέλει να επιστρέψει στο γερμανικό μάρκο. Μια νομισματική ένωση χωρίς περισσότερη εμβάθυνση και η οποία δεν διασφαλίζεται έναντι ασύμμετρων απειλών, δεν μπορεί να λειτουργήσει».

Αρνητικά βλέπουν οι περισσότεροι οικονομολόγοι που συμμετείχαν στην έρευνα και το ενδεχόμενο της κοινής εγγύησης των τραπεζικών καταθέσεων. Το 51% τάσσεται κατά, το 26% υπέρ αλλά υπό προϋποθέσεις ενώ το 20% ανεπιφύλακτα υπέρ. Η πλειονότητα των Γερμανών οικονομολόγων, τέλος, πιστεύει ότι ο προϋπολογισμός της ΕΕ εν γένει θα πρέπει να μειωθεί.


Πηγή Πληροφοριών: DW

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.