Η εκτόξευση ενός βαλλιστικού πυραύλου που πραγματοποίησε την Κυριακή η Πιονγκγιάνγκ προκάλεσε την ομόφωνη καταδίκη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, περιλαμβανομένης της Κίνας, ενώ οι ΗΠΑ δεσμεύθηκαν να απαντήσουν «έντονα».
Τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, περιλαμβανομένης της Κίνας συμμάχου της Βόρειας Κορέας, ενέκριναν ένα κείμενο απόφασης που κατέθεσαν οι ΗΠΑ, στο οποίο αναφέρεται ότι αυτή η νέα εκτόξευση αποτελεί «σοβαρή παραβίαση» των αποφάσεων του ΟΗΕ, ενώ εκφράζεται και η απειλή για ενδεχόμενα «νέα σημαντικά μέτρα» κατά της Πιονγκγιάνγκ.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας συγκλήθηκε εκτάκτως χθες Δευτέρα έπειτα από αίτημα των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας, μία ημέρα μετά τη νέα δοκιμαστική εκτόξευση ενός βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα, μια κίνηση η οποία, σύμφωνα με τη Σεούλ, είχε στόχο να ελέγξει την αντίδραση του νέου Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Τραμπ δεσμεύθηκε να απαντήσει «πολύ έντονα» στη Βόρεια Κορέα, η οποία αποτελεί «ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα».
Η πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι ζήτησε σε ανακοίνωσή της από τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας «να χρησιμοποιήσουν όλα θα πιθανά μέσα για να πουν ξεκάθαρα στο βορειοκορεάτικο καθεστώς και στους ακολούθους του ότι αυτές οι εκτοξεύσεις είναι απαράδεκτες».
«Έχει έρθει η ώρα να λογοδοτήσει η Βόρεια Κορέα, και όχι με λόγια αλλά με πράξεις», τόνισε η Χέιλι.
Ο Ιάπωνας πρεσβευτής Κόρο Μπέσο εκτίμησε από την πλευρά του ότι οι κυρώσεις είναι ζωτικής σημασίας, ώστε η Βόρεια Κορέα να αλλάξει συμπεριφορά, όμως «αυτό θα πάρει χρόνο». «Πρέπει να συνεχίσουμε να ασκούμε πιέσεις. Δεν αναζητούμε μια στρατιωτική λύση», πρόσθεσε.
Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας πάντως διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία διαθέτουν από κοινού τα απαραίτητα μέσα για να αναχαιτίσουν, αν χρειαστεί, βαλλιστικούς πυραύλους σαν αυτόν που εκτοξεύθηκε την Κυριακή.
Η Ουάσινγκτον επιθυμεί επίσης να εγκαταστήσει στη Νότια Κορέα ένα αντιπυραυλικό σύστημα THAAD, όμως η Σεούλ δεν έχει ακόμη αποφασίσει σε ποιο σημείο θα πρέπει να γίνει αυτό.