ΟΗΕ: Στα πρόθυρα του λιμού η Υεμένη

Περισσότεροι από 17 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σε κατάσταση σοβαρής διατροφικής ανασφάλειας στην Υεμένη, η οποία έχει ανάγκη έκτακτη βοήθεια προκειμένου να αποτραπεί ο λιμός, προειδοποίησε o Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO).

Σε αυτή τη χώρα που σπαράσσεται από τον πόλεμο εδώ και δύο χρόνια, τα δύο τρίτα του πληθυσμού είναι αντιμέτωπα με προβλήματα που συνδέονται με την πείνα και έχουν ανάγκη ζωτικής σημασίας βοήθεια για την επιβίωσή τους, επεσήμανε ο FAO.

Δύο επαρχίες, η Τάεζ και η Χοντέιντα, όπου ζει περίπου το ένα τέταρτο του πληθυσμού της Υεμένης, κινδυνεύουν «να βυθιστούν στον λιμό», αν δεν τους δοθεί ανθρωπιστική βοήθεια, προειδοποιεί ο οργανισμός.

Στις δύο αυτές επαρχίες, όπου μαίνονται σφοδρές συγκρούσεις εδώ και δύο χρόνια, καταγράφονται τα πιο αυξημένα κρούσματα οξέος υποσιτισμού, με τα ποσοστά να κυμαίνονται από 17% στην Τάεζ ως 25% στην Χοντέιντα. «Το όριο έκτακτης ανάγκης», όπως το έχει ορίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, είναι το 15%.

Σύμφωνα με την έκθεση, 10,2 εκατομμύρια άνθρωποι στην Υεμένη βρίσκονται σε κατάσταση «κρίσης», ενώ 6,8 εκατομμύρια σε κατάσταση «λιμού».

Στη Χοντέιντα, το μεγαλύτερο λιμάνι της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα, έχουν σημειωθεί μεγάλες υλικές ζημιές εξαιτίας των μαχών, την ώρα που η χώρα εξαρτάται σε ποσοστό 90% από την εισαγωγή προϊόντων τα οποία περνούν κυρίως από εκεί. Εξάλλου πολλά πλοία και βάρκες έχουν καταστραφεί ή δεν λαμβάνουν άδεια εισόδου στο λιμάνι, ενώ έχουν επίσης υποστεί ζημιές δίχτυα και εξοπλισμός ψαρέματος.

Ο FAO εκτιμά σε δύο εκατομμύρια τον αριθμό των νοικοκυριών που εργάζονταν στον αγροτικό τομέα και τα οποία δεν έχουν πλέον πρόσβαση σε σπόρους, λίπασμα ή καύσιμα για τη λειτουργία των αρδευτικών τους συστημάτων. Κυρίως οι αυξημένες τιμές των καυσίμων καθιστούν πολύ κοστοβόρα την άρδευση.

Ο Οργανισμός ανησυχεί κυρίως για την τύχη των αγροτικών κοινοτήτων που είναι εγκαταλελειμμένες σε «μια ακραία ανάγκη», αν η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας περιοριστεί σε ακτίνα μερικών χιλιομέτρων γύρω από τις μεγαλύτερες πόλεις της Υεμένης, εξαιτίας της κατάστασης ασφαλείας.

Επανέλαβε εξάλλου την έκκλησή του «προς όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές προκειμένου να διευκολύνουν την άνευ όρων και διαρκή πρόσβαση στις αυτοκινητοπομπές» που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια.

Η Υεμένη είναι μία από τις τέσσερις χώρες που βρίσκονται σε κατάσταση λιμού ή κοντά σε κατάσταση λιμού μαζί με το Νότιο Σουδάν, τη βορειοανατολική Νιγηρία και τη Σομαλία, με περισσότερους από 20 εκατομμύρια ανθρώπους να κινδυνεύουν να πεθάνουν από την πείνα τους επόμενους έξι μήνες.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Exit mobile version