Οι Βρυξέλλες θέλουν να καθορίσουν το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων με τη Βρετανία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσίασε σήμερα τις κατευθυντήριες γραμμές του σχεδίου της για τις διαπραγματεύσεις για το Brexit, απορρίπτοντας το αίτημα του Λονδίνου να διεξάγονται από την αρχή παράλληλες συζητήσεις και για «τη μελλοντική σχέση» μεταξύ τους.

Σύμφωνα με το προσχέδιο «των κατευθυντήριων γραμμών των διαπραγματεύσεων» του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι συζητήσεις για «τη μελλοντική σχέση» των Βρυξελλών με το Λονδίνο μπορούν να ξεκινήσουν πριν από την αποχώρηση της Βρετανίας. Όμως για να γίνει αυτό θα πρέπει να έχουν επιτευχθεί «επαρκείς πρόοδοι» στη συμφωνία που θα ρυθμίσει το διαζύγιο αυτό και θα πρόκειται απλώς για «προπαρασκευαστικές συνομιλίες».

Οι 27 χώρες μέλη είναι έτοιμες να καθορίσουν στη διάρκεια των προκαταρκτικών συνομιλιών «μεταβατικές ρυθμίσεις» για να περιοριστεί η αβεβαιότητα μετά το Brexit και πριν τεθεί σε εφαρμογή το επίσημο διαζύγιο.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ παρουσίασε το έγγραφο αυτό από τη Βαλέτα σήμερα και στη συνέχεια θα πρέπει να υιοθετηθεί από τους ηγέτες των 27 χωρών της ΕΕ στη διάρκεια της συνόδου της 29ης Απριλίου στις Βρυξέλλες.

Το προσχέδιο αυτό ορίζει τις πολιτικές προτεραιότητες της Ένωσης, καθώς και το όραμά της για τον χρόνο των διαπραγματεύσεων, που μοιάζει να είναι ένα από τα πρώτα θέματα που έχουν προκαλέσει ένταση μεταξύ των δύο πλευρών μετά την ενεργοποίηση του άρθρου 50 από τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.

Η Μέι επιθυμεί να προχωρήσει γρήγορα και να μπορεί να διαπραγματευτεί παράλληλα μια συμφωνία που θα καθορίζει και τη μελλοντική σχέση Λονδίνου- ΕΕ, κυρίως σε ό,τι αφορά το εμπόριο.

Όμως οι 27 δεν συμφωνούν και επιθυμούν να είναι εκείνοι που καθορίζουν τον ρυθμό των συζητήσεων.

Προετοιμάζονται επίσης και για το ενδεχόμενο αποτυχίας των διαπραγματεύσεων.

«Στις διαπραγματεύσεις αυτές η ΕΕ θα ενεργεί ενωμένη. Θα είναι εποικοδομητική σε όλη τη διάρκειά τους και θα προσπαθήσει να καταλήξει σε μια συμφωνία. Αυτό είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών. Η Ένωση θα εργαστεί σκληρά για να τα καταφέρει, όμως θα προετοιμαστεί επίσης ώστε να μπορέσει να διαχειριστεί την κατάσταση αν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν», τονίζεται στο προσχέδιο.

Ήδη από τις πρώτες ώρες μετά την επίσημη έναρξη της διαδικασίας του Brexit παρουσιάστηκε ένα ακόμη μήλον της Έριδας: η μελλοντική συνεργασία του Λονδίνου με την ΕΕ στον τομέα της ασφάλειας.

Σε μια στιγμή που «η ασφάλεια στην Ευρώπη είναι σήμερα περισσότερο εύθραυστη απ’ ό,τι ήταν ποτέ μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, η εξασθένηση της συνεργασίας μας για την ευημερία και την προστασία των πολιτών μας θα ήταν ένα δαπανηρό λάθος», ανέφερε η Μέι στην επιστολή της με την οποία ξεκίνησε η επίσημη διαδικασία του Brexit.

«Η ασφάλεια όλων των πολιτών είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα» για να αποτελέσει αντικείμενο παζαριού, αντέδρασε ο Γκι Φερχόφστατ, αρμόδιος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις διαπραγματεύσεις του Brexit.

Ο Βρετανός υπουργός αρμόδιος για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις διαβεβαίωσε ότι οι δηλώσεις της πρωθυπουργού του δεν αποτελούν απειλή, αλλά «ένα επιχείρημα ώστε να επιτευχθεί συμφωνία» με τις Βρυξέλλες.

Οι τρεις βασικές προτεραιότητες της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις είναι ήδη γνωστές.

Επιθυμεί να ξεκαθαρίσει την τύχη των περισσότερων από 3 εκατομμύρια Ευρωπαίων πολιτών που ζουν στη Βρετανία και των περισσότερων από ένα εκατομμύριο Βρετανών που ζουν σε χώρα μέλος της ΕΕ, αλλά και να άρει τις αβεβαιότητες που υπάρχουν στα σύνορα μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας, που είναι μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου, και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, μέλους της ΕΕ.

Οι 27 θα ζητήσουν επίσης να τηρήσει τις οικονομικές της δεσμεύσεις απέναντι στην ΕΕ, οι οποίες σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κυμαίνονται μεταξύ 55 και 60 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ωστόσο το Λονδίνο «δεν αναγνωρίζει τα συχνά πολύ μεγάλα ποσά που κυκλοφόρησαν στις Βρυξέλλες», προειδοποίησε ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ τόνισε χθες ότι δεν θα υπάρξουν «εκπτώσεις», αναφέρει το ΑΠΕ.


Exit mobile version