Οι βρετανικές τράπεζες συγκεντρώνουν κεφάλαια για να είναι προετοιμασμένες να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενες ανατροπές στις αγορές σε περίπτωση Brexit, δηλαδή εάν οι Βρετανοί αποφασίσουν την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.
Το Brexit θα είναι καταστροφικό για τις βρετανικές τράπεζες, προειδοποιούν οι επικεφαλής των ισχυρότερων χρηματοπιστωτικών ομίλων. Είναι απαραίτητο, ως εκ τούτου, να διαθέτουν άμεσα ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία, όπως είναι τα μετατρέψιμα ομόλογα σε μετοχές, για να έχουν τη ρευστότητα να διαχειριστούν ένα «πάγωμα» των αγορών κεφαλαίου ή απότομες διακυμάνσεις της στερλίνας.
«Στόχος μας είναι να έχουμε μια εξαιρετικά ρευστοποιήσιμη θέση την περίοδο Ιουνίου-Ιουλίου», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της HSBC, Στιούαρτ Γκάλιβερ. Η Barclays έχει, επίσης, συγκεντρώσει μεγάλο όγκο με τίτλους που μπορούν να ρευστοποιηθούν άμεσα στην περίπτωση που αυξηθούν οι ανάγκες χρηματοδότησης λόγω Brexit.
H Lloyds Banking Group έχει ήδη αντλήσει σχεδόν 7 δισ. στερλίνες, δηλαδή το ήμισυ των αναγκών χρηματοδότησης για το πρώτο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με πληροφορίες. «Κινηθήκαμε νωρίτερα για να είμαστε προετοιμασμένοι», δήλωσε ο Τζορτζ Κάλμερ, οικονομικός διευθυντής στη Lloyds.
Ανάλογες προφυλάξεις έχει λάβει η Bank of Scotland, έχοντας ήδη ολοκληρώσει όλες τις εκδόσεις ομολόγων που απαιτούνται για το πρώτο εξάμηνο του έτους. Επειτα ανέβαλε την έκδοση μετατρέψιμων ομολόγων 2 δισ. στερλινών έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί μετά το δημοψήφισμα, σύμφωνα με ανώνυμη πηγή της Wall Street Journal.
H Tράπεζα της Αγγλίας, σύμφωνα με την Καθημερινή, έχει διαβεβαιώσει πως τα τεστ που διεξήγαγε στους τραπεζικούς ισολογισμούς το 2014 βεβαιώνουν πως οι μεγάλοι όμιλοι έχουν τα κεφάλαια για να αντεπεξέλθουν σε μια αναταραχή των αγορών ή σε μεγάλες διακυμάνσεις της στερλίνας.
Παρ’ όλα αυτά έχει δρομολογήσει τις δημοπρασίες πρόσθετης ρευστότητας τον Ιούνιο. Αλλά καμία τράπεζα δεν θα σπεύσει να ζητήσει πρόσθετα κεφάλαια από την Τράπεζα της Αγγλίας, διότι θα ήταν μια ένδειξη αδυναμίας.