Οι τέσσερις απαιτήσεις του Κάμερον για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον αναμένεται να εγκαινιάσει σήμερα τις προσπάθειές του να μεταρρυθμίσει την Ευρωπαϊκή Ένωση με τη δήλωση ότι οι απαιτήσεις του δεν είναι μια “ανέφικτη αποστολή”, απλώς μια τιμή που πρέπει να πληρώσουν οι ηγέτες της ΕΕ αν θέλουν να κρατήσει ο Κάμερον την Βρετανία στην Ένωση.

Ο Κάμερον έδωσε λεπτομέρειες για τα σχέδιά του να αλλάξει τους δεσμούς της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση πριν από τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος που σχεδιάζει να πραγματοποιήσει πριν από το τέλος του 2017.

ΓΙΑ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΕΤΑΙ Η ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΤΗΣ ΕΕ

“Δεν εισηγούμαστε ένα βέτο για κάθε εθνικό κοινοβούλιο. Αναγνωρίζουμε πως σε μια Ευρώπη των 28 (χωρών) αυτό θα σήμαινε αδιέξοδο. Όμως θέλουμε να δούμε μια νέα διευθέτηση όπου ομάδες εθνικών κοινοβουλίων έρχονται από κοινού και απορρίπτουν ευρωπαϊκούς νόμους που δεν είναι προς το εθνικό συμφέρον τους”.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ

“Κερδίζουμε από την Ένωση αλλά [επίσης] της φέρνουμε πολλά. Και πιστεύουμε πολύ ισχυρά πως αν ένα σημαντικό κράτος μέλος έχει σημαντικές ανησυχίες, ανησυχίες τις οποίες εκφράζει με έναν μετρημένο και εποικοδομητικό τρόπο για έναν αριθμό ετών, τότε δικαιούται να περιμένει πως αυτές οι ανησυχίες θα ληφθούν υπόψη.
”Και στην καρδιά αυτής της διαπραγμάτευσης βρίσκεται στην πραγματικότητα μια πολύ απλή ερώτηση: είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση αρκετά ευέλικτη ώστε να χωράει τις ανησυχίες των πολύ διαφορετικών κρατών-μελών της; Η απάντηση στο ερώτημα αυτό πρέπει να είναι ναι, αν η ΕΕ πρόκειται να επιβιώσει και να ευημερήσει στο μέλλον».

ΟΧΙ ΣΕ ΕΝΑ ΔΕΥΤΕΡΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

“Αν ψηφίσουμε να φύγουμε, τότε θα φύγουμε. Δεν θα υπάρξει άλλη επαναδιαπραγμάτευση και άλλο δημοψήφισμα. Άρα λέω στους ευρωπαίους ομολόγους μου με τους οποίους διαπραγματεύομαι, αυτή είναι η μόνη ευκαιρία μας να το κάνουμε – για τη Βρετανία και για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση”.

ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΟΝΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ

“Βιάζομαι; Λοιπόν, θέλω να προχωρήσω με αυτό. Από τότε που έγιναν οι εκλογές, συναντώμαι υπομονετικά με τους ευρωπαίους ηγέτες σε όλη την ήπειρο. Όμως τόσο με υπομονή όσο και με την επιθυμία να προχωρήσω μ΄αυτό, θα είμαι επίμονος.
”Ελπίζω ότι μπορούμε να σημειώσουμε πραγματικά καλή πρόοδο τον Δεκέμβριο και έχω κάνει ό,τι είναι δυνατό για να το κάνω να συμβεί. Δεν χρειάζεται να κάνουμε το δημοψήφισμά μας πριν από τα τέλη του 2017, αλλά θέλω να εξασφαλίσω αυτές τις αλλαγές ώστε να προχωρήσω και εργάζομαι πολύ σκληρά για να το κάνω αυτό”.

Ο Κάμερον, που έχει συγχίσει μερικούς αξιωματούχους της ΕΕ με την έλλειψη λεπτομερειών για το ποιές ακριβώς αλλαγές θέλει, θα στείλει σήμερα επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ εξηγώντας τους τέσσερις κύριους στόχους του: εγγυήσεις δίκαιας μεταχείρησης για μη-μέλη της ΕΕ, μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα, εξαίρεση από την αρχή της “διαρκώς στενότερης ένωσης της Ευρώπης” και λύση στην παραβίαση της ελευθερίας μετακίνησης.

“Θα υπάρξουν αυτοί που λένε, εδώ και αλλού στην ΕΕ, ότι έχουμε ξεκινήσει μια Ανέφικτη Αποστολή,” αναμένεται να πει ο Κάμερον, αναφερόμενος σε μια δημοφιλή τηλεοπτική σειρά και επακόλουθες ταινίες (Mission Impossible), σύμφωνα με τμήματα της επιστολής που έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο του, “αλλά εγώ δεν το πιστεύω ούτε λεπτό.”

Ο Βρετανός ηγέτης έχει πει ότι προτιμά να μείνει σε μια μεταρρυθμισμένη ΕΕ, αλλά αναμένεται να χρησιμοποιήσει τις δηλώσεις του ως αυστηρή προειδοποίηση ότι μπορεί να υποστηρίξει την αποχώρηση της Βρετανίας από την ομάδα των 28 κρατών αν δεν συμφωνήσουν στις απαιτήσεις του οι άλλοι ηγέτες.

“Η ΕΕ έχει ιστορικό [επιτυχίας] στην επίλυση των δύσκολων προβλημάτων. Μπορεί να λύσει και αυτό. Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να το κάνουμε,” αναμένεται να πει στην επιστολή του.
Το γράμμα θα αποτελέσει την αρχή της επανδιαπραγματευτικής περιόδου μεταξύ των δύο πλευρών πριν το συμβούλιο κορυφής τον Δεκέμβριο, όπου οι ηγέτες χωρών της ΕΕ θα συσκεφθούν πάνω στις λεπτομέρειες των απαιτήσεων της Βρετανίας.

Ο Κάμερον έχει υποσχεθεί δημοψήφισμα, για το να θα πρέπει να μείνει η Βρετανία στην ΕΕ, μέχρι το τέλος του 2017.

Σε γενικές γραμμές όμως, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία των Βρετανών προτιμά να παραμείνει η χώρα στην ΕΕ.

Exit mobile version