Οι Κούρδοι της Συρίας συμφωνούν με το γερμανικό σχέδιο για τη ζώνη ασφαλείας στη Βόρεια Συρία

Οι Κούρδοιτης Συρίας είναι θετικά διακείμενοι στο γερμανικό σχέδιο που στοχεύει στη δημιουργία μιας «ζώνης ασφαλείας» υπό διεθνή έλεγχο στο βόρειο τμήμα της χώρας, επιβεβαίωσε σήμερα ο επικεφαλής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF).

«Υπάρχει ένα σχέδιο (…) που στοχεύει στην ανάπτυξη μιας διεθνούς δύναμης στη ζώνη ασφαλείας. Το διεκδικούμε και το αποδεχόμαστε» δήλωσε ο Μαζλούμ Άμπντι σε δημοσιογράφους στην πόλη Καμισλί (βορειοανατολική Συρία).

«Το σχέδιο βρίσκεται στο στάδιο των συζητήσεων και χρειάζεται τη στήριξη των ΗΠΑ και της Ρωσίας» είπε ο Άμπντι, στις δυνάμεις του οποίου επικρατούν οι Κούρδοι μαχητές.

Το σχέδιο επρόκειτο να συζητηθεί σήμερα στη υπουργική Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Σε αυτό το πλαίσιο, η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ δήλωσε πως η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία συμφωνούν πως η συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας δεν ανοίγει τον δρόμο για μια μακροπρόθεσμη λύση για τη βόρεια Συρία.

«Συμμεριζόμαστε όλοι μας μεγάλη ανησυχία σχετικά με τις εξελίξεις στην περιοχή» σημείωσε η Γερμανίδα υπουργός στη συνάντηση που είχε με τους ομολόγους της στο ΝΑΤΟ.

Η ίδια πρόσθεσε ότι οι Βρετανοί και Γάλλοι συνάδελφοί της, ιδιαίτερα, συμφωνούν με αυτήν την άποψη ότι η συμφωνία που συνάφθηκε στο Σότσι «δεν προσφέρει μια μακροπρόθεσμη βάση για μια πολιτική λύση».

Αντιθέτως, βρίσκονται σε εξέλιξη προσπάθειες για να βρεθεί μια λύση που θα περιλαμβάνει τη διεθνή κοινότητα, επισήμανε η Κραμπ-Καρενμπάουερ, αναγνωρίζοντας, ωστόσο, ότι αυτή η διαδικασία θα πάρει χρόνο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας θα ταξιδέψει στην Τουρκία το Σάββατο στοχεύοντας να ασκήσει πιέσεις για μια διαρκή εκεχειρία στη βόρεια Συρία.

Ο Μάας ανακοίνωσε τα σχέδιά του σήμερα στο Βερολίνο. Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία που έχει αναλάβει η υπουργός Άμυνας για μια ζώνη ασφαλείας υπό τον ΟΗΕ στη βόρεια Συρία και με τη στήριξη ευρωπαϊκών στρατευμάτων, ο ίδιος εμφανίστηκε επιφυλακτικός.

«Αυτό που είναι κλειδί, εντέλει, είναι το τι μπορούμε να συμφωνήσουμε με τους διεθνείς εταίρους μας σχετικά με αυτήν την κατάσταση» είπε.

«Από αυτό εξαρτάται ποια σχέδια θα ακολουθήσουμε και ποια όχι».

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Exit mobile version