Οι Κινέζοι μετατρέπουν τα χρήματά τους σε δολάρια, είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του πρακτορείου Bloomberg.
Οι καταθέσεις των νοικοκυριών της Κίνας σε ξένο νόμισμα εκτινάχθηκαν στα 85,2 δις. δολάρια τον Νοέμβριο του 2015, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, καταγράφοντας μία αύξηση 13 δις. δολαρίων στο πρώτο 11μηνο του ίδιου έτους που αντιστοιχεί στην αύξηση των πέντε προηγούμενων ετών μαζί.
«Τα τελευταία ένα ή δύο χρόνια, τα κινέζικα νοικοκυριά και εταιρείες αυξάνουν τις καταθέσεις τους σε ξένο νόμισμα και αυτό θα ενισχύσει τις πιέσεις στις εκροές κεφαλαίων (από την Κίνα)», δήλωσε στέλεχος της UBS Group στη Σαγκάη.
Η τάση αυτή φαίνεται να συνεχίζεται, σύμφωνα με το δημοσίευμα, καθώς η ζήτηση συναλλάγματος αυξήθηκε σε κάποια τραπεζικά καταστήματα τις πρώτες εβδομάδες του 2016. «Δεν είμαι αισιόδοξη για την κινεζική οικονομία», δήλωσε μία εργαζόμενη σε τράπεζα στο Πεκίνο, που μετέτρεψε τα γιουάν της σε δολάρια. «Υπάρχουν πολλοί περισσότεροι άνθρωποι που θέλουν να μετατρέψουν τα γιουάν τους σε δολάρια τώρα από ό,τι πέρυσι», δήλωσε ο διευθυντής ενός καταστήματος της Bank of China, προσθέτοντας: «Οι περισσότεροι από αυτούς σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν τα χρήματα είτε για την αγορά ακίνητης περιουσίας στο εξωτερικό ή για την εκπαίδευση των παιδιών τους».
Ο κίνδυνος για την κεντρική τράπεζα είναι ότι τα συναλλαγματικά διαθέσιμα των νοικοκυριών μπορεί να ενισχύσουν τις εκροές κεφαλαίων που απειλούν να αποσταθεροποιήσουν την οικονομία, καθώς οι επιχειρήσεις και οι πολίτες στοιχηματίζουν κατά του γιουάν, το οποίο προβλέπεται να υποτιμηθεί περαιτέρω φέτος. Οι εκροές κεφαλαίων από την Κίνα στο πρώτο 11μηνο του 2015 ξεπέρασαν το πρωτοφανές ποσό των 840 δις. δολαρίων, σύμφωνα με εκτίμηση του Bloomberg.
Ύποπτες ενδείξεις στα στοιχεία του Δεκεμβρίου για τις εξαγωγές και εισαγωγές της Κίνας, που ανακοινώθηκαν αυτή την εβδομάδα, προκάλεσαν εικασίες ότι τα κεφάλαια βγαίνουν από τη χώρα με εικονικά εμπορικά τιμολόγια, μία πρακτική που είχε ακολουθηθεί και στο παρελθόν. Αυτό που θα προκαλέσει μεγάλη αλλαγή θα είναι αν η Κίνα υποφέρει από μεγάλης κλίμακας εκροές κεφαλαίων και από τα νοικοκυριά, δήλωσε ο Jean-Charles Sambor, περιφερειακός διευθυντής για την περιοχή της Ασίας – Ειρηνικού του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου. «Αυτό θα ήταν ένα σημαντικό πρόβλημα για την Κίνα και τον υπόλοιπο κόσμο», πρόσθεσε.
Αν και οι πολίτες έχουν επίσημα το δικαίωμα να αγοράζουν έως 50.000 δολάρια το χρόνο ανά άτομο, υπάρχουν μία σειρά από εργαλεία για την παράκαμψη του περιορισμού αυτού. Αναλυτές της JPMorgan Chase & Co ανέφεραν σε έκθεση την περασμένη εβδομάδα ότι οι εκροές έχουν τη δυναμική να καταστούν «πρακτικά απεριόριστες», καθώς αυξάνονται, αναφέροντας παραδείγματα, όπως τις μεγαλύτερες άμεσες ξένες επενδύσεις της Κίνας και την έξοδο ξένων επενδυτών από τις κινεζικές μετοχές και ομόλογα. Μόνο τον Νοέμβριο, οι εκροές ξεπέρασαν τα 110 δις. δολάρια, σύμφωνα με δείκτη του Bloomberg, που λαμβάνει υπόψη και τις αποφάσεις των εξαγωγέων και αυτών που δέχονται ξένες επενδύσεις να διατηρήσουν κεφάλαιά τους σε δολάρια.