Το Κατάρ ζήτησε αποδείξεις για τις κατηγορίες που έχουν διατυπώσει τέσσερις αραβικές χώρες εναντίον του περί στήριξης της «τρομοκρατίας», την ώρα που οι ΗΠΑ προσπαθούν να μεσολαβήσουν για να αποκλιμακώσουν την άνευ προηγουμένου κρίση στον Κόλπο.
Στις 5 Ιουνίου η Σαουδική Αραβία μαζί με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και την Αίγυπτο διέκοψαν τις διπλωματικές τους σχέσεις με το Κατάρ και του επέβαλαν οικονομικές κυρώσεις, κατηγορώντας το ότι υποστηρίζει «τρομοκρατικές» οργανώσεις και ότι συνδέεται με το Ιράν.
Χθες οι υπουργοί Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, του Κατάρ και των Εμιράτων καθώς και ένας υπουργός του Κουβέιτ συναντήθηκαν στις ΗΠΑ, όπου ο Ρεξ Τίλερσον έχει εντείνει τις διπλωματικές του προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης.
Οι τέσσερις αντίπαλοι του Κατάρ έχουν δώσει διορία 10 ημερών στη Ντόχα προκειμένου να συμμορφωθεί με τον κατάλογο των 13 απαιτήσεών τους, που της επιδόθηκε στις 22 Ιουνίου από το Κουβέιτ.
Μεταξύ άλλων ζητούν από το Κατάρ να κλείσει το τηλεοπτικό δίκτυο al Jazeera, να περιορίσει τις σχέσεις του με το Ιράν και να κλείσει τη στρατιωτική βάση της Τουρκίας στο έδαφός του. Το Κατάρ δεν έχει απαντήσει, αλλά έχει χαρακτηρίσει τις απαιτήσεις αυτές παράλογες.
«Το Κατάρ θα δεσμευθεί σε έναν εποικοδομητικό διάλογο» με τους αντιπάλους του, «αν οι κατηγορίες τους (περί στήριξης της «τρομοκρατίας») υποστηριχθούν από ξεκάθαρες αποδείξεις», επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Μοχάμεντ μπιν Αμπντελράχμαν αλ Θάνι.
Τις δηλώσεις αυτές έκανε λίγο μετά τη συνάντηση που είχε χθες με τον Τίλερσον στην Ουάσιγκτον και μετά τη δήλωση του Σαουδάραβα ομολόγου του Άντελ αλ Τζουμπέιρ, ο οποίος επεσήμανε με ανάρτησή του στο Twitter ότι τα 13 αιτήματα «δεν είναι διαπραγματεύσιμα. Τώρα το Κατάρ πρέπει να σταματήσει να υποστηρίζει τον εξτρεμισμό και την τρομοκρατία».
«Αυτό αντιβαίνει στις αρχές στις οποίες βασίζονται οι διεθνείς σχέσεις, διότι δεν μπορούμε να παρουσιάζουμε αιτήματα και να αρνούμαστε να τα διαπραγματευτούμε», απάντησε ο υπουργός του Κατάρ.
Αφού η Σαουδική Αραβία εμφανίστηκε αδιάλλακτη, ο Τίλερσον, η χώρα του οποίου είναι σύμμαχος του Ριάντ αλλά και της Ντόχα, σημείωσε ότι «ελπίζει πως όλες οι πλευρές θα συνεχίσουν να συνομιλούν καλή τη πίστη».
Κάλεσε μάλιστα «τις πλευρές να παραμείνουν ανοικτές στη διαπραγμάτευση, που είναι ο καλύτερος τρόπος να επιλυθεί η διαφορά».
Οι ΗΠΑ επεσήμαναν ότι το Κατάρ θα δυσκολευθεί να ικανοποιήσει κάποια από τα αιτήματα και ζήτησε από το Ριάντ να περιορίσει τον κατάλογο σε «λογικά και αποδεκτά» αιτήματα.
Ο Αμερικανός υπουργός δείπνησε επίσης με αξιωματούχους του Κουβέιτ και τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος προσφέρθηκε να βοηθήσει στην επίλυση της κρίσης.
Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν αυτή την εβδομάδα διευκρίνισε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Οι ΗΠΑ έχουν στενούς δεσμούς με όλες τις χώρες που βρίσκονται σε διαμάχη: στο Κατάρ βρίσκεται η μεγαλύτερη, αμερικανική αεροπορική βάση στην περιοχή. Στο Μπαχρέιν βρίσκεται η βάση του 5ου Στόλου των ΗΠΑ, ενώ ο αμερικανικός και ο σαουδαραβικός στρατός συνεργάζονται στενά.
Ο ρόλος των ΗΠΑ θα είναι κρίσιμης σημασίας «σε αυτές τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες», εκτίμησε ο Χουσέιν Ίμπις, ερευνητής του Arab Gulf States Institute της Ουάσινγκτον.
«Η πόρτα της διεξόδου είναι ένα είδος αμερικανικής μεσολάβησης, που θα επιτρέψει (σε όλες τις πλευρές) να περισώσουν την αξιοπρέπειά τους», πρόσθεσε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ