Οι ΗΠΑ προσφέρουν επισιτιστική βοήθεια ύψους 639 εκατ. δολάριων

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεσμεύθηκε να προσφέρει βοήθεια ύψους 639 εκατομμυρίων δολαρίων για να αντιμετωπιστεί η πείνα στη Σομαλία, το Νότιο Σουδάν, τη Νιγηρία και την Υεμένη.

Η υπόσχεση του Τραμπ, που έγινε στη διάρκεια της συνόδου της G20 στο Αμβούργο, αποτέλεσε «δώρο Θεού» για το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα, όπως δήλωσε ο εκτελεστικός του διευθυντής Ντέιβιντ Μπίζλεϊ.

«Αντιμετωπίζουμε τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», σχολίασε ο Μπίζλεϊ, Ρεπουμπλικάνος, πρώην κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνας που ορίστηκε από τον Τραμπ επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ που ασχολείται με την καταπολέμηση της πείνας παγκοσμίως.

Με τη νέα αυτή χρηματοδότηση, αυξάνεται σε 1,8 δισεκατομμύριο δολάρια η ανθρωπιστική βοήθεια που έχουν υποσχεθεί οι ΗΠΑ για το οικονομικό έτος 2017 για την αντιμετώπιση των κρίσεων στις τέσσερις αυτές χώρες, όπου ο ΟΗΕ εκτιμά σε περισσότερα από 30 εκατομμύρια τους ανθρώπους που χρειάζονται επισιτιστική βοήθεια.

«Με τη νέα αυτή βοήθεια, οι ΗΠΑ προσφέρει επιπλέον έκτακτη επισιτιστική βοήθεια, ζωτικής σημασίας ιατρική βοήθεια, βελτιωμένες συνθήκες υγιεινής, καταφύγιο και προστασία για όσους έχουν επηρεαστεί από τις συγκρούσεις», αναφέρει η USAID σε ανακοίνωσή της.

Οι συγκρούσεις που μαίνονται στη Σομαλία, τη Νιγηρία, την Υεμένη και το Νότιο Σουδάν έχουν καταστήσει δύσκολη την πρόσβαση σε κάποιες περιοχές, επεσήμανε ο Ρομπ Τζένκινς εκτελών χρέη προέδρου της USAID.

«Βρισκόμαστε σε φρικτή κατάσταση τώρα», εξήγησε, προσθέτοντας ότι η USAID ανησυχεί επίσης για την κατάσταση στη νότια Αιθιοπία.

«Η κατάσταση στη νότια Αιθιοπία ευτυχώς δεν είναι τόσο φρικτή όσο αυτή στις άλλες τέσσερις χώρες, όμως επιδεινώνεται και ίσως να καταλήξει να γίνει καταστροφική, αν δεν υπάρξουν επιπλέον επεμβάσεις», τόνισε ο Τζένκινς.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα εκτιμά ότι 109 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα χρειαστούν επισιτιστική βοήθεια φέτος, σημειώνοντας αύξηση από τα 80 εκατομμύρια πέρυσι, με τις 10 από τις 13 χειρότερα πληγείσες περιοχές να έχουν επηρεαστεί από τις συγκρούσεις και άλλες κρίσεις που οφείλονται στους ανθρώπους.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Exit mobile version