Οι ΗΠΑ «παγώνουν» τη βοήθεια προς την Αίγυπτο και το Κάιρο αντιδρά

Η Αίγυπτος επέκρινε σήμερα την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής να μειώσουν την οικονομική βοήθεια και να παγώσουν τη στρατιωτική συνδρομή που της παρέχουν, ενώ μια αμερικανική αντιπροσωπεία βρίσκεται στο Κάιρο για συζητήσεις όσον αφορά την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.

Το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σήμερα σε ανακοίνωσή του πως «λυπάται για την απόφαση» της Ουάσινγκτον να παγώσει αυτά τα χρήματα, χαρακτηρίζοντάς την «λάθος κρίσης».

Παράλληλα, μια συνάντηση που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί σήμερα στο Κάιρο ανάμεσα στον Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρό και στενό σύμβουλο του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, και τον αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι, αφαιρέθηκε από την ατζέντα του υπουργείου χωρίς να δοθούν εξηγήσεις.

Αιγυπτιακή εφημερίδα επιβεβαίωσε ωστόσο πως ο Κούσνερ αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι, επικαλούμενη τον Αλάα Γιούσεφ, εκπρόσωπο του αρχηγού του κράτους.

Το υπουργείο δεν διευκρίνισε πόσο μειώθηκε η βοήθεια ωστόσο αμερικανικά μμε ανέφεραν πως η Ουάσινγκτον πάγωσε χθες βοήθεια 96 εκατομμυρίων δολαρίων στην Αίγυπτο και καθυστέρησε τη χορήγηση 195 εκατομμυρίων δολαρίων στρατιωτικής βοήθειας λόγω ανησυχιών που συνδέονται με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, η απόφαση αντικατοπτρίζει μια «έλλειψη κατανόησης για τη σημασία να υποστηριχθεί η σταθερότητα της Αιγύπτου».

Σύμφωνα με τους New York Times, που επικαλούνται το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τα αμερικανικά μέτρα ελήφθησαν λόγω έλλειψης προόδου στον τομέα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια στην Αίγυπτο είχε ανασταλεί εν μέρει το 2013 από τον τότε πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ως αντίδραση για την καταστολή των υποστηρικτών του πρώην προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, προτού αποκατασταθεί τον Μάρτιο του 2015 με τη χορήγηση ετησίως ενός ποσού ύψους 1,3 δισεκ. ευρώ.

Η αμερικανική διπλωματία ξεκίνησε στη συνέχεια, τον Αύγουστο του 2015, μια «στρατηγική» εταιρική σχέση με την Αίγυπτο, υποσχόμενη την υποστήριξη της Ουάσινγκτον στον τομέα της ασφάλειας και της μάχης κατά της τρομοκρατίας.

Αφότου ο στρατός ανέτρεψε το 2013 τον πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι, οι αιγυπτιακές αρχές αντιμετωπίζουν μια ισλαμιστική εξέγερση, κυρίως στη χερσόνησο του Σινά, στο βόρειο τμήμα της χώρας, όπου η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος πολλαπλασιάζει τις επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Exit mobile version