Οι ΗΠΑ χρειάζονται ακόμη 2,4 εκατομμύρια θέσεις εργασίας

H σημαντική αύξηση των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ παρέχει στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα τη σιγουριά που χρειάζεται για να αρχίσει να αποσύρει τα μέτρα στήριξης της οικονομίας ακόμη και τον επόμενο μήνα, δίνοντας τέλος σε μια άνευ προηγουμένου περίοδο σχεδόν μηδενικών επιτοκίων. Λαμβάνοντας υπόψη πόση “επούλωση” χρειάζεται η οικονομία μην περιμένετε ότι η Fed θα κινηθεί πολύ μακριά ή πολύ γρήγορα.

Tου Mark Whitehouse

Η τελευταία έκθεση για την απασχόληση παρουσιάζει μια οικονομία που βρίσκεται σε καλό δρόμο προς την ανάκαμψη. Το υπουργείο Εργασίας εκτίμησε ότι οι θέσεις απασχόλησης στο δευτερογενή και τριτογενή τομέα αυξήθηκαν κατά 215.000 τον Ιούλιο, ανεβάζοντας το μέσο όρο του τριμήνου στις περίπου 235.000 -περισσότερες από αρκετές για να αντισταθμίσουν τη φυσική ανάπτυξη του εργατικού δυναμικού. Το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε αμετάβλητο στο 5,3%, πολύ κοντά στο όριο κάτω από το οποίο ο πληθωρισμός τείνει να γίνεται ανησυχία.

Από μια άλλη σκοπιά όμως, οι ΗΠΑ είναι μακριά από την πλήρη απασχόληση. Πάρα πολλοί άνθρωποι θέλουν μια δουλειά, αλλά έχουν σταματήσει να ψάχνουν λόγω έλλειψης ευκαιριών, ή θέλουν κάτι περισσότερο από την εργασία μερικής απασχόλησης που κατάφεραν να βρουν. Χρησιμοποιώντας μια μέθοδο που δανειζόμαστε από τους οικονομολόγους David Blanchflower και Andrew Levin, μπορούμε να υπολογίσουμε πόσες θέσεις εργασίας θα χρειαστούν για να φιλοξενήσουν αυτούς τους ανθρώπους και να οδηγήσουν το ποσοστό ανεργίας στο 5,1%, το επίπεδο που οι αξιωματούχοι της Fed θεωρούν ως πλήρη απασχόληση. Τον Ιούλιο, το έλλειμμα αυτό ανήλθε στις περίπου 2,4 εκατ. Αυτό είναι χαμηλότερο από τις περίπου 3 εκατομμύρια το Μάρτιο, αλλά απέχει πολύ από το επίπεδο που έπρεπε να είναι.

Ο επίμονα αργός ρυθμός αύξησης των μισθών αναδεικνύει επίσης με τη σειρά του τη χαλαρότητα στην αγορά εργασίας. Οι μέσες ωριαίες αποδοχές για τους εργαζόμενους στην παραγωγή και σε μη εποπτικούς ρόλους αυξήθηκαν κατά μόλις 1,9% τον Ιούλιο από το προηγούμενο έτος, ποσοστό πολύ χαμηλότερο από το ρυθμό του 3,4% που είχε καταγραφεί πριν την ύφεση. Την περασμένη εβδομάδα το υπουργείο Εργασίας ανέφερε ότι ακόμη και με παροχές, οι αποδοχές των εργαζομένων αυξήθηκαν μόνο 2% κατά το δεύτερο τρίμηνο από το προηγούμενο έτος.

Οι δημόσιες δηλώσεις της προέδρου της Fed Janet Yellen δείχνουν ότι γνωρίζει καλά πόσο πολύ απέχει η οικονομία από τα κανονικά επίπεδα. Η απόσυρση των μέτρων στήριξης προτού “επουλωθεί” η αγορά εργασίας θα σήμαινε την εγκατάλειψη εκατομμυρίων ανθρώπων που δεν έχουν ακόμη ανακάμψει από την ύφεση του 2008 και την αποδοχή μακροπρόθεσμης βλάβης στο παραγωγικό δυναμικό της χώρας. Αυτό δεν είναι κάτι που θα το έκανε ελαφρά τη καρδία.

 

Πηγή: Capital.gr

Exit mobile version