Ο νέος χρόνος ξεκινά στη Ρωσία συνήθως με σαμπάνια και πυροτεχνήματα. Οι πολυσύχναστοι δρόμοι της πρωτεύουσας είναι άδειοι και στο υπόγειο μετρό μπορεί κανείς να βρει άνετα θέση. Αλλά μόνο εάν υπάρχει σοβαρός λόγος κατεβαίνουν στο κέντρο οι Μοσχοβίτες.
Οι υπηρεσίες είναι κλειστές, τα καταστήματα έχουν κατεβάσει ρολά όπως και οι χώροι αναψυχής. Οι γιορτινές μέρες που λόγω του ιουλιανού ημερολογίου επεκτείνονται μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου, προσφέρουν στη χώρα και τους κατοίκους μέρες με απεριόριστη ηρεμία.
Μέχρι και 15 ημέρες οι αργίες
Αυτή ακριβώς η ηρεμία αποτελεί πληγή για τη ρωσική οικονομία. 143 εκ. Ρώσοι εκμεταλλεύονται τις μέρες επίσημης αργίας που μπορεί να γίνουν και δύο εβδομάδες, για να μην εργαστούν παρά μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις.
Το 2010 το κόστος για μια ημέρα αργίας ανέρχονταν στα 140 δις ρούβλια ή 3,4 δις ευρώ, όπως υπολόγισε η συμβουλευτική εταιρεία FBK Grand Thorton. Για το 2014 η κυβερνητική εφημερίδα «Rossijskaja Gaseta» κατέγραψε απώλειες της τάξης του 1 τρις ρουβλίων, ή 12,4 δις ευρώ, όταν το ΑΕΠ την ίδια χρονιά κινήθηκε στα 7,1 τρις ρούβλια.
Σε κάθε περίπτωση, από οικονομική σκοπιά η χρονιά ξεκίνησε φέτος αδύναμα. Στις 31.12.2015 η συναλλαγματική ισοτιμία του ρουβλίου άγγιξε το κατώτατο σημείο από τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου. Η τιμή του πετρελαίου παρέμεινε χαμηλή παρά τη διένεξη μεταξύ Σ. Αραβίας και Ιράν. Μετά από όλα αυτά δεν είναι απορίας άξιον που φέτος τις μέρες των γιορτών οι Ρώσοι δεν είχαν τη δυνατότητα να φανούν γενναιόδωροι.
Φαγητό και τηλεόραση
Σύμφωνα με μελέτη της συμβουλευτικής εταιρείας Deloitte οι Ρώσοι διέθεσαν τα Χριστούγεννα του 2014 κατά μέσον όρο 15.500 Ρούβλια ή 200 ευρώ για γιορτινά ψώνια. Για το 20% του πληθυσμού αντιπροσωπεύει το ήμισυ ενός μηναίου μισθού. Το 2013 οι αργίες «κόστισαν» στη ρωσική τσέπη 10% περισσότερο.
Για το 2016 η αγοραστική ικανότητα θα πέσει κατά 16%. Γι’ αυτό η συνήθης απασχόληση τις μέρες των γιορτών είναι καλό φαγητό με την οικογένεια, αλκοόλ και τηλεόραση. Λόγω των θερμοκρασιών που κατεβαίνουν πολύ κάτω του μηδενός η μόνη εξωτερική δραστηριότητα είναι … το πιο κοντινό σούπερ μάρκετ.
Ωστόσο, όποιος εργάζεται αυτές τις μέρες στη Ρωσία, ανταμείβεται. Οι εργαζόμενοι στους κλάδους ενέργειας, συγκοινωνιών και τροφίμων παίρνουν το διπλάσιο ημερομίσθιο, όπως προβλέπει η ρωσική εργατική νομοθεσία.
Πηγή: DW