Οι κορυφαίες γαλλικές τράπεζες προσέφυγαν στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αμφισβητώντας την εποπτική αρχή της Ευρωζώνης.
Οι σχέσεις των τραπεζών με την ΕΚΤ είναι τεταμένες το τελευταίο διάστημα, εξαιτίας των αρνητικών επιτοκίων δανεισμού που εφαρμόζει η κεντρική τράπεζα, ωστόσο πρώτη φορά μεγάλες τράπεζες αμφισβητούν τόσο έντονα την εποπτική αρχή.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Reuters, αγωγή κατά της κανονιστικής αρχής της ΕΚΤ έχουν καταθέσει στο ΔΕΕ οι τράπεζες: BNP Paribas, Societe Generale, Credit Agricole, Credit Mutuel, Groupe BPCE και η Banque Postale. Πρόκειται για σπάνια περίπτωση όπου μεγάλες τράπεζες στρέφονται κατά της εποπτικής αρχής.
Η ΕΚΤ έχει αναλάβει την κεντρική εποπτεία των μεγαλύτερων τραπεζών της Ευρωζώνης από τα τέλη του 2014 και μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις που είχε να αντιμετωπίσει (και έχει ακόμη) ήταν να θέσει τέλος στην υπερβολικά οικεία σχέση μεταξύ των τραπεζών και των εθνικών εποπτικών αρχών, οικειότητα που είχε παίξει ρόλο στη συσσώρευση προβλημάτων που, τελικά, βοήθησαν στην πρόκληση της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Στο παρελθόν έχουν ασκηθεί αρκετές αγωγές κατά της ΕΚΤ, μεταξύ άλλων για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, ωστόσο προέρχονταν κυρίως από μικρές τράπεζες.
Πρώτη φορά μεγάλες τράπεζες της Ευρωζώνης, ουσιαστικά η γαλλική οικονομική ελίτ, στρέφονται κατά του εποπτικού συμβουλίου της ΕΚΤ. «Παρατηρούμε ότι οι τραπεζίτες ολοένα και πιο συχνά καταφεύγουν στο δικαστήριο αμφισβητώντας την εποπτική αρχή», λέει στο Reuters υψηλόβαθμος δικηγόρος. «Πριν από χρόνια αυτό θα ήταν αδιανόητο», προσθέτει.
Πηγές που γνωρίζουν καλά την υπόθεση εξηγούν στο Reuters ότι οι γαλλικές τράπεζες διαμαρτύρονται για την απαίτηση της ΕΚΤ να διατηρούν κεφάλαια έναντι ειδικού τύπου καταθέσεων που έχουν στην κρατική επενδυτική τράπεζα CDC.
Πρόκειται για μη φορολογούμενους στη Γαλλία λογαριασμούς ταμιευτηρίου που ανήκουν κατά κανόνα σε μικροαποταμιευτές και των οποίων το συνολικό ύψος ήταν στα τέλη του 2015 σχεδόν 400 δισ. ευρώ. Λίγο περισσότερα από 200 δισ. οι γαλλικές τράπεζες τα έχουν καταθέσει στην κρατική επενδυτική τράπεζα CDC.
Οι Γάλλοι τραπεζίτες υποστηρίζουν ότι η έκθεση που έχουν στην CDC δεν έπρεπε να υπολογίζεται στο ύψος της αναλογίας μόχλευσής τους, δηλαδή της αναλογίας κεφαλαίων προς συνολικά περιουσιακά στοιχεία που έχει μια τράπεζα. Οι Γάλλοι τραπεζίτες επικαλούνται κανονισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με τον οποίον οι κανονιστικές αρχές επιτρέπεται να εξαιρούν «καταθέσεις τις οποίες τα ιδρύματα είναι υποχρεωμένα να μεταφέρουν σε εταιρεία του δημόσιου τομέα… με σκοπό τη χρηματοδότηση επενδύσεων γενικότερου συμφέροντος».
Σύμφωνα με τους νέους κανόνες που θα ισχύσουν πλήρως από το 2018, οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να διατηρούν κεφάλαια ύψους τουλάχιστον 3% του συνόλου των περιουσιακών τους στοιχείων. Συνεπώς, αν οι γαλλικές τράπεζες δεν είναι υποχρεωμένες να υπολογίσουν τις καταθέσεις τους στην CDC, θα αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό μόχλευσής τους. Το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζει η Banque Postale, της οποίας το ποσοστό μόχλευσης μειώνεται από το 5% στο 3,4%.
Πηγή: Καθημερινή