Ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών στη Βρετανία δήλωσε σήμερα ότι οι βουλευτές του κόμματός του θα ψηφίσουν κατά της ενεργοποίησης της επίσημης διαδικασίας εξόδου της χώρας από την ΕΕ, αν η κυβέρνηση δεν δεσμευτεί για τη διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος.
Ο Τιμ Φάρον, το κόμμα του οποίου διαθέτει μόνο οκτώ βουλευτές στη βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων, έχει εδώ και καιρό ζητήσει τη διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για τους όρους οποιασδήποτε συμφωνίας με τους ηγέτες της ΕΕ.
Ο ίδιος δήλωσε ότι, αν αγνοηθεί το αίτημά του, το κόμμα του πρόκειται να καταψηφίσει την ενεργοποίηση του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, το οποίο ενεργοποιεί τη διαδικασία αποχώρησης από την ΕΕ.
“Θα ψηφίσουμε κατά του Άρθρου 50 αν η ‘κόκκινη γραμμή’ μας δεν γίνει σεβαστή…το οποίο σημαίνει ότι επιθυμούμε να σεβαστούμε την λαϊκή βούληση και αυτό πάει να πει ότι θα πρέπει (οι ψηφοφόροι) να έχουν λόγο με ένα δημοψήφισμα για τους όρους της συμφωνίας”, δήλωσε ο Φάρον στο ραδιόφωνο του BBC.
“Θεωρούμε ότι αυτό που ξεκίνησε δημοκρατικά τον περασμένο Ιούνιο, το οποίο σεβόμαστε απόλυτα, δεν θα πρέπει τώρα να καταλήξει σε παγίδα, με την επιβολή μίας συμφωνίας στον βρετανικό λαό την οποία κανένας απολύτως δεν ψήφισε”.
Τον Ιούνιο, οι Βρετανοί ψήφισαν σε δημοψήφισμα υπέρ της εξόδου της χώρας από την ΕΕ με 52% έναντι 48%, αλλά σύμφωνα με τον Φάρον είναι απαραίτητο ένα δεύτερο δημοψήφισμα “ώστε κανένας να μην τους επιβάλει κάτι το οποίο δεν ψήφισαν”.
Πολλοί βουλευτές των αντιπολιτευόμενων Εργατικών στη Βρετανία έχουν επίσης δηλώσει ότι θα ψηφίσουν κατά της ενεργοποίησης του Άρθρου 50, παρότι η ηγεσία του κόμματος έχει αφήσει να εννοηθεί ότι δεν θα επιδιώξει να παρεμποδίσει τη διαδικασία.
“Επειδή δεν τους άρεσε η πρώτη απάντηση, βουλευτές των Φιλελεύθερων Δημοκρατών και των Εργατικών επιδιώκουν να θέσουν εκ νέου το ερώτημα ελπίζοντας σε μία διαφορετική απάντηση”, δήλωσε από την πλευρά του ο υφυπουργός αρμόδιος για το Brexit Ντέιβιντ Τζόουνς.
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι έχει δηλώσει ότι θα ενεργοποιήσει το Άρθρο 50 πριν από τα τέλη του ερχόμενου Μαρτίου, αλλά την περασμένη εβδομάδα το Ανώτερο Δικαστήριο του Λονδίνου αποφάνθηκε ότι κάτι τέτοιο θα απαιτούσε την έγκριση του κοινοβουλίου, κάτι το οποίο ενδεχομένως θα καθυστερούσε ή ακόμη και θα κατέστρεφε τα σχέδιά της.
Ωστόσο η Μέι επιμένει στη δέσμευσή της για πλήρη έξοδο της χώρας από την ΕΕ και η κυβέρνηση θα εφεσιβάλει τη δικαστική απόφαση καταφεύγοντας στο Ανώτατο Δικαστήριο (σ.σ.: Supreme Court, δηλαδή ο αντίστοιχος Άρειος Πάγος της Βρετανίας), το οποίο και θα εκδικάσει την υπόθεση τον ερχόμενο μήνα.