Πτώση 9,9% σημείωσαν την περασμένη χρονιά οι πωλήσεις ελβετικών ρολογιών, εξαιτίας της μεγάλης μείωσης της ζήτησης από σημαντικές αγορές, όπως το Χονγκ Κονγκ και η Κίνα.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση πωλήσεων τα τελευταία επτά χρόνια, καθώς το 2016 τα ακριβότερα ρολόγια παρέμεναν στα ράφια των καταστημάτων του Χονγκ Κονγκ, που είναι η μεγαλύτερη αγορά σε όλο τον κόσμο όσον αφορά τον συγκεκριμένο κλάδο.
Τον Δεκέμβριο, άλλωστε, οι εξαγωγές ελβετικών ρολογιών περιορίστηκαν στα 19,4 δισ. ελβετικά φράγκα ή δισ. δολάρια, καθώς το ελβετικό φράγκο βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε ισοτιμία σχεδόν 1:1 προς το δολάριο. Μεγαλύτερη ετήσια μείωση είχε καταγραφεί μόνον το 2009, όταν οι πωλήσεις είχαν μειωθεί 22% μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers και την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.
Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί τα χρόνια της μεγάλης ανάπτυξης και της ευημερίας, όταν οι εξαγωγές ελβετικών ρολογιών είχαν διπλασιαστεί στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Αποδίδουν, πάντως, την πτώση σε μεγάλο βαθμό στην αλλαγή στάσης των Κινέζων, μετά την απόφαση του Πεκίνου να αναλάβει δράση κατά της διαφθοράς και της πολυτελείας, και όχι μόνον στην επιβράδυνση της συγκεκριμένης αγοράς.
Ο οίκος Richemont δαπάνησε περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ για την επαναγορά ρολογιών πολυτελείας που δεν πουλήθηκαν, ενώ παράλληλα προχώρησε σε περίπου 200 απολύσεις στις μονάδες παραγωγής ρολογιών Cartier, Vacheron Constantin και Piaget. Ωστόσο, ο εν λόγω οίκος, που παράγει ρολόγια με την υπογραφή δώδεκα διαφορετικών μεγάλων εταιρειών, ανέφερε ανάκαμψη των πωλήσεών του το τελευταίο τρίμηνο του 2016.
Αναμένεται, έτσι, πως οι εξαγωγές ρολογιών θα σταθεροποιηθούν το 2017, καθώς διαφαίνονται σημάδια ανάκαμψης στην αγορά. Ειδικότερα, στην Κίνα καταγράφονται σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας της το δεύτερο εξάμηνο, με τις εξαγωγές της να αυξάνονται κατά 9,1%.
Πηγή: Καθημερινή