Στη σταδιακή διαδικασία αφαίρεσης της προστιθέμενης ζάχαρης από τα αναψυκτικά και την εισαγωγή «αρνητικών θερμίδων» έχει επικεντρωθεί η ευρωπαϊκή βιομηχανία αναψυκτικών, όπως μεταδίδει η EURACTIV Ισπανίας.
Οι παραγωγοί αναψυκτικών της ευρωπαϊκής οργάνωσης UNESDA, πέτυχαν κατά μέσο όρο μείωση των θερμίδων στα προϊόντα τους κατά 12% μεταξύ του 2000 και του 2015. Επί του παρόντος, η UNESDA υπόσχεται να επιταχύνει τη διαδικασία, για να επιτύχει περαιτέρω μείωση κατά 10% έως το 2020. Απώτερος σκοπός είναι η επίτευξη του στόχου της ΕΕ που αφορά στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας.
«Περισσότερο από το 60% των παιδιών που είναι υπέρβαρα πριν από την εφηβεία θα παραμείνουν υπέρβαρα και στην πρώιμη ενηλικίωση. Εκτιμάται, ακόμη, ότι στην Ευρώπη το 25% των παιδιών, που πηγαίνουν σχολείο, είναι ήδη υπέρβαρα ή παχύσαρκα», δήλωσε ο διευθυντής του τμήματος Μη Μεταδοτικών ασθενειών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στην Ευρώπη, δρ. Gauden Galea.
Μετά από συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η ΕΕ συμμετέχει στην προώθηση των υγιεινών διατροφικών συνηθειών, της τακτικής σωματικής άσκησης και της μείωσης της θερμιδικής πρόσληψης (με ιδιαίτερη προσοχή στα αναψυκτικά), σε έναν πόλεμο ενάντια στα προστιθέμενα σάκχαρα, τα οποία θεωρούνται ιδιαίτερα επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία.
Πιέσεις προς την ΕΕ
Ορισμένες χώρες έχουν υιοθετήσει ειδικούς φόρους κατά της ζάχαρης, του αλατιού ή των λιπαρών, οι οποίοι έχουν άμεσο στόχο να αποτρέψουν την υπέρμετρη κατανάλωση.
Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, η αύξηση αυτών των φόρων θα μπορούσε να επιφέρει το αντίθετο αποτέλεσμα, πιέζοντας τους καταναλωτές προς φθηνότερα τρόφιμα κατώτερης διατροφικής ποιότητας.
Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξηγεί ότι οι φόροι στα είδη διατροφής αυξάνουν τη γραφειοκρατία, κυρίως εάν εφαρμόζονται στα συστατικά ή εάν είναι πολύπλοκο το κανονιστικό πλαίσιο που καθορίζει τα τρόφιμα, τα οποία πρόκειται να φορολογηθούν.
Επιπλέον, σχετική έκθεση για το 2014 προειδοποιούσε ότι ο φόρος στα ζαχαρούχα ποτά και τα λιπαρά τρόφιμα θα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην εργασιακή απασχόληση και τις επενδύσεις.
Παχύσαρκος 1 στους 5 Ευρωπαίους
Σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ, το 2008 ήταν υπέρβαροι σχεδόν ένας στους δύο Ευρωπαίους και των δύο φύλων, ενώ την ίδια χρονική περίοδο το 23% των γυναικών και το 20% των ανδρών ήταν παχύσαρκοι.
Η παχυσαρκία οφείλεται στην έλλειψη σωματικής άσκησης και την κακή διατροφή. Αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου για μη μεταδοτικές νόσους, όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης, οι καρδιαγγειακές ασθένειες και οι παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος.
Πηγή: euroefe.es – ΑΠΕ