Οι ενδείξεις στην Ουάσινγκτον δεν δείχνουν δραστικές αλλαγές στις σχέσεις με τη Μόσχα

Παρά το γεγονός ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει γνωστοποιήσει τις λεπτομέρειες της πολιτικής που θα ασκήσει έναντι της Ρωσίας, οι ενδείξεις που υπάρχουν δεν προδιαγράφουν μεγάλες αλλαγές στη διαμόρφωση του διμερούς πλαισίου των σχέσεων ΗΠΑ-Ρωσίας.

Το πλαίσιο σχέσεων μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Μόσχας υποβαθμίστηκε στο επίπεδο ψυχροπολεμικών συνθηκών κατά την περίοδο της διακυβέρνησης του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, κυρίως εξαιτίας των μεγάλων διαφορών στις θέσεις μεταξύ των δύο χωρών, για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, αλλά και τη Συρία.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Ευρώπη, τον προηγούμενο μήνα, διαβεβαίωσε τους Ευρωπαίους συμμάχους στο ΝΑΤΟ, ότι δεν θα υπάρξει στρατιωτική συνεργασία μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Μόσχας στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Η (νέα) πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χάλεϊ ήταν επικριτική έναντι της Ρωσίας για το βέτο που άσκησε προκειμένου να προστατευτεί η κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία από την επιβολή μέτρων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μετά τις καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων. Παράλληλα, πρόσφατα η ίδια άφησε να εννοηθεί ότι οι ΗΠΑ δεν θ’ αναγνωρίσουν την κατάληψη της Κριμαίας από τη Ρωσία.

Η φιλορωσική ρητορική του Τραμπ στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, το 2016, για τη διμερή συνεργασία στην αντιμετώπιση της απειλής του Ισλαμικού Κράτους και της τρομοκρατίας, προκάλεσε ανησυχία σε πολιτικούς κύκλους στις ΗΠΑ, σχετικά με το ενδεχόμενο παραμέλησης από τη νέα κυβέρνηση άλλων σημαντικών πτυχών των αμερικανικών συμφερόντων.

Ωστόσο, δύο υψηλόβαθμοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν στους δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον ότι έχουν εντοπίσει μια ουσιαστική διαφοροποίηση στη στάση της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ έναντι της Ρωσίας, τονίζοντας ότι δεν φαίνεται κάποια διάθεση “ουσιαστικής διαπραγμάτευσης” σ’ ένα πλαίσιο στο οποίο οι αμερικανικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία π.χ. θα μπορούσαν να αρθούν σε αντιστάθμισμα αλλαγής της ρωσικής στάσης σε άλλα ζητήματα που άπτονται των αμερικανικών συμφερόντων.

“Αυτό που θεωρούμε ότι έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, τουλάχιστον στη διάρκεια των συναντήσεών μας είναι ότι κανένας (από τους Αμερικανούς αξιωματούχους) δεν μας παρουσίασε κάποια ιδέα για τη διεξαγωγή μιας ουσιαστικής διαπραγμάτευσης με τη Ρωσία, με στόχο την επίτευξη μιας σημαντικής συμφωνίας”, δήλωσε ο ένας από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους διατηρώντας την ανωνυμία του.

“Αναφορικά με τη Ρωσία, έχω ειλικρινά την εντύπωση ότι η ανάλυση και οι θέσεις της παρούσας αμερικανικής κυβέρνησης είναι πιθανότερα πιο κοντά στις δικές μας θέσεις, σε σύγκριση με τις θέσεις που εκφράζονταν πριν από δύο ή τρεις μήνες”, τόνισε ο δεύτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η προσέγγιση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας γίνεται πιο δύσκολη λόγω της κλιμάκωσης της επιθετικότητας των αποσχιστικών δυνάμεων που υποστηρίζονται από τη Ρωσία στην ανατολική Ουκρανία, αλλά και του βομβαρδισμού που πραγματοποίησαν ρωσικά και συριακά μαχητικά αεροσκάφη κατά ανταρτών που έχουν την υποστήριξη των ΗΠΑ, στη Συρία. Την ύπαρξη του δεύτερου περιστατικού αρνείται η Ρωσία.

Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο δήλωσε την Τετάρτη ότι ανέμενε υπομονετικά “κάποια ενέργεια” από την κυβέρνηση Τραμπ, ώστε να μπορέσει να καταλάβει την κατεύθυνση του πλαισίου διαμόρφωσης των σχέσεων Ρωσίας-ΗΠΑ στο μέλλον. “Έχουμε ακούσει αντιφατικές δηλώσεις από τον πρόεδρο Τραμπ”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του προέδρου Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ.


Exit mobile version