Η Κίνα θέτει νέα εμπόδια στις εισαγωγές τροφίμων. Για κάθε μακαρόνι, κάθε μπισκότο και κάθε καραμέλα, οι αρχές της χώρας απαιτούν από τον περασμένο Οκτώβριο ένα ειδικό πιστοποιητικό ότι δεν είναι επικίνδυνα. Μια προϋπόθεση που είναι σχεδόν αδύνατο να εκπληρωθεί. Διότι οι αρχές της Γερμανίας ή άλλων χωρών που εξάγουν τρόφιμα στην Κίνα θα πρέπει να πιστοποιήσουν ότι τα προϊόντα ανταποκρίνονται στις κινεζικές προδιαγραφές, που θέτει η κινεζική υπηρεσία ποιοτικού ελέγχου AQSIQ.
Οι απαιτήσεις της Κίνας είναι πρωτόγνωρες σε διεθνές επίπεδο. Διπλωμάτες υποπτεύονται ότι πρόκειται για κλασική περίπτωση προστατευτισμού για να στηριχθεί η εγχώρια παραγωγή. Σε επιστολή τους προς τον αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνησης διπλωμάτες των ΗΠΑ, της ΕΕ και της Ιαπωνίας σημειώνουν ότι τα νέα μέτρα προκαλούν ποικίλα προβλήματα στην εμπορική διαδικασία χωρίς ωστόσο να διασφαλίζουν μεγαλύτερη ασφάλεια στα εισαγόμενα τρόφιμα. Οι διπλωμάτες ζητούν από τις κινεζικές αρχές τη διεξαγωγή ελέγχου των εισαγομένων τροφίμων βάσει των διεθνών στάνταρτ και προειδοποιούν για τους κινδύνους που ελλοχεύουν για το διεθνές εμπόριο τροφίμων και αγροτικών προϊόντων.
Εξαιρέσεις για ορισμένες χώρες της ΕΕ
Από την πλευρά τους οι Ευρωπαίοι χαιρετίζουν ότι οι κινεζικές αρχές δίνουν πλέον ιδιαίτερη σημασία στην ασφάλεια των τροφίμων μετά τα πολλαπλά διατροφικά σκάνδαλα στη χώρα. Όμως η γερμανική Υπηρεσία για την Προώθηση των Εξαγωγών GTAI ισχυρίζεται ότι «υπάρχει βάσιμη υποψία πως οι νέοι νόμοι χρησιμοποιούνται για να προστατεύσουν τους εγχώριους παραγωγούς». Οι νέοι κινεζικοί κανονισμοί αφορούν περισσότερο από το 33% όλων των εξαγόμενων γερμανικών γεωργικών προϊόντων στην Κίνα συνολικής αξίας περίπου 600 εκ. ευρώ. Τα υπόλοιπα ⅔ των γερμανικών εξαγωγών αποτελούνται από ευάλωτα προϊόντα, όπως γάλα και κρέας, για τα οποία ισχύουν ούτως ή άλλως διαφορετικοί κανονισμοί. Για αυτά τα προϊόντα, υψηλού ρίσκου όπως ονομάζονται, απαιτούνται διεθνή πιστοποιητικά, τα οποία εξακολουθούν να ισχύουν.
Στους διπλωμάτες ΗΠΑ, ΕΕ και Ιαπωνίας προκαλεί παράλληλα οργή ότι η Κίνα προσπαθεί να διαιρέσει τους Ευρωπαίους. Ένας διπλωμάτης, ο οποίος επέλεξε να τηρήσει την ανωνυμία του δήλωσε: «Προξενεί εντύπωση ότι το Πεκίνο παράλληλα στις επίσημες διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες χορηγεί ειδικές άδειες σε ορισμένες χώρες-μέλη της Ένωσης επειδή τηρούν θετική στάση έναντι της Κίνας. De facto οι Κινέζοι προσπαθούν να διχάσουν τους Ευρωπαίους στο ζήτημα αυτό».
Πηγή: DW