Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ κατηγορεί την Κίνα ότι εκφοβίζει τους γείτονές της

Η ενίσχυση των στρατιωτικών θέσεων της Κίνας στα διαφιλονικούμενα ύδατα της Θάλασσας της Νότιας Κίνας και η εγκατάσταση εξελιγμένων όπλων κατά μήκος αυτού του θαλάσσιου διαδρόμου στρατηγικής σημασίας σκοπό έχει να «εκφοβίσει» και να «καταναγκάσει», φέρνοντας προ τετελεσμένων τους γείτονές της, κατήγγειλε σήμερα ο επικεφαλής του αμερικανικού Πενταγώνου Τζέιμς Μάτις.



«Παρά τις κινεζικές διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου, η εγκατάσταση αυτών των οπλικών συστημάτων συνδέεται άμεσα με στρατιωτικούς σκοπούς, τους σκοπούς του εκφοβισμού και του καταναγκασμού», τόνισε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια μιας συνόδου για την ασφάλεια στη Σιγκαπούρη.



Ο Μάτις ανέφερε ότι το Πεκίνο ανέπτυξε όπλα όπως συστοιχίες πυραύλων κατά πλοίων και αντιαεροπορικά, καθώς και συστήματα ηλεκτρονικών παρεμβολών, στα τεχνητά νησιά στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας κι έχει δημιουργήσει στρατιωτικές εγκαταστάσεις, ανάμεσα τους διαδρόμους αποπροσγειώσεων βομβαρδιστικών, για να υποστηρίξει τις εδαφικές διεκδικήσεις του.

Το Πεκίνο διεκδικεί σχεδόν όλη τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, παρά την διεθνή μεσολάβηση του 2016 που είχε πολύ διαφορετική έκβαση.

Διάφορα τμήματα της περιοχής διεκδικούνται επίσης από τις Φιλιππίνες, το Βιετνάμ, τη Μαλαισία, το Μπρουνέι και την Ταϊβάν.

Από αυτή τη στρατηγικής σημασίας θαλάσσια οδό περνάει το ένα τρίτο των εμπορευμάτων που διακινούνται παγκοσμίως.

Βαριά κινεζικά βομβαρδιστικά αναπτύχθηκαν πρόσφατα στο μεγαλύτερο νησί του αρχιπελάγους Παρασέλ, που διεκδικούν επίσης το Βιετνάμ και η Ταϊβάν.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ είπε πως η Ουάσινγκτον θέλει μια σχέση με την Κίνα που θα επικεντρώνεται στην επίτευξη «αποτελεσμάτων», αλλά διεμήνυσε ότι αμφισβητεί τις θέσεις της όσον αφορά τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και θα εμπλακεί σε έναν «σκληρό ανταγωνισμό» μαζί της αν χρειαστεί.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Exit mobile version