Ο χειμώνας απειλεί τους πρόσφυγες

Με την έλευση του χειμώνα η προσφυγική κρίση λαμβάνει πλέον διαφορετικές διαστάσεις. Οι πρόχειροι προσφυγικοί καταυλισμοί που έχουν στηθεί είναι ακατάλληλοι για να στεγάσουν χιλιάδες ανθρώπους τους χειμερινούς μήνες.

 Πώς θα αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα με δεδομένο τους εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες που έχουν καταφτάσει ήδη στη Γερμανία και τους σχεδόν 10.000 που προστίθενται καθημερινά σε αυτούς; Μήπως εντέλει φτάνει στα όριά της η αμφιλεγόμενη ρήση της γερμανίδας καγκελαρίου Αγκ. Μέρκελ που επανειλημμένως έχει τονίσει ότι «θα τα καταφέρουμε»;

Όπως σχολίασε σε συνέντευξή της προς τη Deutsche Welle η εντεταλμένη της γερμανικής κυβέρνησης για τη μετανάστευση, τους πρόσφυγες και την ενσωμάτωση και αντιπρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Αϊντάν Εζοούζ, «είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς τι θα επακολουθήσει. Πιστεύω ότι μέχρι στιγμής τα πήγαμε περίφημα, είναι άλλωστε μια τεράστια πρόκληση. Είναι όμως σωστό να λέει κανείς ότι έρχεται χειμώνας και πως δεν αρκούν οι σκηνές. Τι κάνεις όμως όταν χιλιάδες συνεχίζουν να έρχονται στη χώρα; Εν τω μεταξύ έχουμε κατασχέσει μεγάλες αποθήκες -δεν πρόκειται βέβαια πάντα για κατασχέσεις- προκειμένου οι άνθρωποι να έχουν μια στέγη πάνω από το κεφάλι τους, παράλληλα πρέπει φυσικά να φροντίσουμε ώστε να υπάρχει μια σχετική τάξη, να γίνεται η καταγραφή προκειμένου να γνωρίζουμε πόσοι πρόσφυγες έχουν έρθει».

 

Όχι σε ζώνες τράνζιτ

 

Οι συγκυβερνώντες Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας έχουν προτείνει τη δημιουργία ζωνών τράνζιτ στα σύνορα , όπου θα εξετάζεται κατά πόσο το αίτημα ενός πρόσφυγα για άσυλο είναι δικαιολογημένο ή όχι. Σε περίπτωση αρνητικής απάντησης θα μπορεί έτσι να απωθείται πριν καν εισέλθει στη γερμανική επικράτεια. Οι Σοσιαλδημοκράτες είναι κατηγορηματικά αντίθετοι:

«Φαντάζομαι τεράστια κτίρια όπου μπαίνουν οι άνθρωποι και από όπου δεν βγαίνουν εάν δεν έχουν προοπτική παραμονής. Ποιος όμως θα το αποφασίζει αυτό εκεί μέσα και ποιος έχει το δικαίωμα να κρατά εκεί ανθρώπους και ολόκληρες οικογένειες; Δεν μπορώ να φανταστώ λοιπόν τεράστια κρατητήρια στα σύνορά μας (…)».

 

Καμία κατανόηση για το Pegida

 

Η αύξηση του αριθμού των προσφύγων ενισχύει αυτό το διάστημα και τη δημοτικότητα των δεξιών λαϊκιστών στη Γερμανία. Αντιλαμβάνεται η εντεταλμένη της κυβέρνησης τον εντεινόμενο αυτό φόβο μερίδας ανθρώπων, όπως τουλάχιστον εκφράζεται στις δημοσκοπήσεις;

«Αντιλαμβάνομαι απόλυτα το φόβο και την ανασφάλεια, επειδή μιλάμε για τόσο μεγάλους αριθμούς. Δεν θα ήθελα όμως να το συνδέσω με το κίνημα Pegida . Όταν κρύβεται κανείς πίσω από το Pegida (…) σημαίνει ότι συμπράττει με τους δεξιούς, ότι είναι διατεθειμένος να κατέβει στο δρόμο ακόμη και με τους ναζί και αυτό δεν είναι εντάξει. Πιστεύω ότι στη Γερμανία υπάρχουν αρκετές δυνατότητες για να εκφράσει κανείς την οργή ή τον φόβο του (…). Σε αυτή τη χώρα κανείς δεν έχει την ανάγκη να συνεργάζεται με ακροδεξιούς και γι΄ αυτό δεν δείχνω καμία κατανόηση».

 

Πηγή: Deutsche Welle

Exit mobile version