Ο Βαλς προωθεί τη γαλλική λύση για το Μεσανατολικό

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς ξεκινά από σήμερα το επίσημο σκέλος της επίσκεψής του στο Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη, κατά τη διάρκεια της οποίας θα προωθήσει μία γαλλική πρωτοβουλία για την αναθέρμανση της ειρηνευτικής διαδικασίας, η οποία έχει συναντήσει ψυχρή υποδοχή από τον ισραηλινό ομόλογό του Μπένιαμιν Νετανιάχου.

Οι δύο άνδρες είναι προγραμματισμένο να συναντηθούν αύριο το μεσημέρι στην Ιερουσαλήμ, μία εβδομάδα μετά την επίσκεψη του επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν-Μαρκ Ερό, στον οποίον ο Νετανιάχου εξέφρασε αμφιβολίες για την «γαλλική αμεροληψία» εξαιτίας της ψήφισης τον Μάρτιο από τη Γαλλία μίας απόφασης της UNESCO που δεν αναφέρει πουθενά την Πλατεία των Τεμενών και με το εβραϊκό της όνομα του Όρους του Ναού.

«Δεν θα έπρεπε να ψηφίσουμε υπέρ αυτού του κειμένου. Λυπούμαι, το ίδιο είπε κι ο πρόεδρος (Φρανσουά Ολάντ)», δήλωσε ο Βαλς σε συνέντευξή του στην ισραηλινή εφημερίδα Γεντιότ Αχαρόνοτ.

Η Γαλλία οργανώνει στις 3 Ιουνίου μία διάσκεψη για τη Μέση Ανατολή με «καλή θέληση, διότι είναι αναγκαίο να υπάρξει μία ειρηνευτική διαδικασία, αλλά και με μετριοφροσύνη, καθώς γνωρίζομε πως υπήρξαν διαφορετικές ειρηνευτικές διαδικασίες. Γνωρίζουμε πως αυτό θα είναι μία μακρά, δύσκολη διαδικασία», τόνισε ο Βαλς, μιλώντας στον παρισινό εβραϊκό ραδιοσταθμό Radio J. Ένα καλό μήνυμα για τον Βαλς αποτελεί η συναίνεση του Αμερικανού ΥΠΕΞ Τζον Κέρι να συμμετάσχει στη συνδιάσκεψη των Παρισίων.

Μετά τη διάσκεψη της 3ης Ιουνίου, στην οποία δε θα συμμετάσχουν οι Παλαιστίνιοι κι οι Ισραηλινοί, αλλά οι μεγάλες δυνάμεις κι οι άλλες εμπλεκόμενες χώρες στην περιοχή κι οι κύριες οργανώσεις, «θα χρειασθεί μία δεύτερη διάσκεψη στην οποία θα συμμετέχουν κι οι Ισραηλινοί κι οι Παλαιστίνιοι. Για να μπορέσουμε να έχουμε ειρήνη, οι συνομιλίες θα πρέπει να οργανωθούν άμεσα από εκείνους», πρόσθεσε ο Βαλς στο ίδιο μέσο.

Σε αντίστοιχες δηλώσεις στη Γεντιότ Αχαρόνοτ, ο Γάλλος πρωθυπουργός προσθέτει πως «δεν μπορεί να σημειωθεί πρόοδος χωρίς άμεσες συνομιλίες μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Είμαι εις γνώση των επιφυλάξεων που γεννά στην ισραηλινή πλευρά τούτη η πρωτοβουλία. Θα έχω σχετικές συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Μπένιαμιν Νετανιάχου».

Μολαταύτα, οι τελευταίες εξελίξεις στην εσωτερική πολιτική του Ισραήλ απαιτούν μεγάλη προσοχή, καθώς ο Νετανιάχου προτίθεται να εντάξει στην κυβέρνησή του και μάλιστα στο υπουργείο Αμύνης, τον υπερεθνικιστή Άβιντγκορ Λίμπερμαν, μία προσωπικότητα μισητή στους Παλαιστινίους.


Exit mobile version