Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Μπόχουσλαβ Σομπότκα υπογράμμισε σήμερα πως η έξοδος της Βρετανίας δεν είναι το τέλος της ΕΕ, καλώντας παράλληλα να υπάρξει μια Ένωση “πιο ευέλικτη και λιγότερη γραφειοκρατική”.
“Παρά την απογοήτευση που αισθάνονται πολλοί από εμάς (…) πρέπει να αντιληφθούμε ότι δεν είναι το τέλος του κόσμου και οπωσδήποτε όχι το τέλος της ΕΕ”, ανέφερε ο Σομπότκα στη σελίδα του στο Facebook.
“Η ΕΕ πρέπει να αλλάξει γρήγορα, όχι γιατί έφυγε η Βρετανία, αλλά γιατί το ευρωπαϊκό σχέδιο χρειάζεται να υποστηριχθεί πολύ περισσότερο από τους πολίτες”, συνέχισε.
“Η Ευρώπη πρέπει να είναι πιο επιχειρησιακή, ευέλικτη, λιγότερο γραφειοκρατική και περισσότερο ευαίσθητη στην ποικιλία που αντιπροσωπεύουν οι χώρες μέλη”, εκτίμησε ο επικεφαλής της τσεχικής κυβέρνησης.
Ο επικεφαλής της τσεχικής διπλωματίας Λιούμπομιρ Ζαοράλεκ δήλωσε από την πλευρά του ότι το Brexit είναι ένα παράδειγμα τού τι γίνεται όταν οι ευρωπαίοι πολιτικοί δεν εξηγούν επαρκώς τη δράση τους στους πολίτες.
Ορισμένοι πολιτικοί στην Τσεχία, στη χώρα των 10,5 εκατομμυρίων κατοίκων που εντάχθηκε στην ΕΕ το 2004, βρήκαν την ευκαιρία για να επιτεθούν στην ΕΕ.
“Συγχαίρω τους Βρετανούς για την ελεύθερη επιλογή τους”, έγραψε στο Twitter ο ευρωβουλευτής Πετρ Μαχ, επικεφαλής ενός δεξιού κόμματος, των Ελεύθερων Πολιτών, που τάσσεται υπέρ ενός Tchexit στη σελίδα του στο Facebook.
Ο πρωθυπουργός Σομπότκα είχε προειδοποιήσει πριν από λίγο καιρό ότι μια ενδεχόμενη έξοδος της Βρετανίας θα μπορούσε να προκαλέσει μια δημόσια συζήτηση στη χώρα του για ένα Tchexit.
Τρεις στους πέντε Τσέχους, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου STEM που διενεργήθηκε τον Οκτώβριο του 2015, δηλώνουν δυσαρεστημένοι από την ένταξη στην ΕΕ και το 62% θα ψήφιζε κατά της ΕΕ σε ένα ενδεχόμενο δημοψήφισμα.
Οι ευρωσκεπτικιστικές τάσεις ενισχύθηκαν πρόσφατα στην Τσεχική Δημοκρατία λόγω της μεταναστευτικής κρίσης, με την πλειονότητα των Τσέχων να τάσσονται κατά της υποδοχής προσφύγων την οποία ζητούν οι Βρυξέλλες.